Skip to main content

Σενάρια για Plan B στη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών

Έτσι, θα ανακουφιστούν οι απλοί επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν οφειλές για εισφορές προηγούμενων ετών, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν να εισρέουν πόροι και στο ταμείο του Ο
Σενάρια για προσφυγή σε νέα ρύθμιση των οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Επαγγελματιών Εμπόρων (ΟΑΕΕ) «γεννά» η απροθυμία της πλειονότητας των ασφαλισμένων του ταμείου να αξιοποιήσει το πλαίσιο του προγράμματος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει η κυβέρνηση σε εξέλιξη έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Μία από τις λύσεις που έχουν «πέσει στο τραπέζι» και φέρεται να έχει αποκτήσει μικρό προβάδισμα σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με μια πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία προβλέπει το «πάγωμα» για δύο έτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και καταβολή, κανονικά (ή με ένα μικρό ποσοστό επιβάρυνσης για τον ασφαλισμένο), των τωρινών εισφορών από την ημέρα έναρξης ισχύος της νέας ρύθμισης και μετά. Δεδομένου δε ότι το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς χαρακτηρίζεται ήδη υψηλό, με βάση τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά, εξετάζεται κι η προοπτική η καταβολή της δόσης να γίνεται κάθε μήνα, αντί του διμήνου που ισχύει σήμερα, ώστε το ποσό να είναι μικρότερο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τονίστηκε στη Voria.gr, θα ανακουφιστούν οι απλοί επαγγελματίες κι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν οφειλές για εισφορές προηγούμενων ετών και –εξ’ αυτού του λόγου δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα - ταυτόχρονα θα αρχίσουν να εισρέουν πόροι και στο ταμείο του ΟΑΕΕ, που ζορίζεται να καλύψει τις ανάγκες του. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι το γεγονός ότι περί το 38% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% του προϋπολογισμού του και το 68% των συντάξεων που παρέχει) με συνέπεια το Ταμείο να χρειαστεί να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση σχεδόν 300 εκ. ευρώ, για να βγάλει τη χρονιά χωρίς προβλήματα.

Η συγκεκριμένη πρόταση για εναλλακτική ρύθμιση, κατά τις ίδιες πηγές έχει τεθεί υπόψη και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, και φάνηκε ότι δεν την αποκλείει… Επί του παρόντος, ωστόσο, κανείς αρμόδιος δεν επιθυμεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του plan B για τις ληξιπρόθεσμες, διότι κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, θα δρούσε αποτρεπτικά στο εν εξελίξει πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία, το οποίο, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο.

Και πώς να είναι δηλαδή, όταν από τους περίπου 300.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (κατά μέσο όρο 10.000 ευρώ) προς το ταμείο, έως τις αρχές Οκτωβρίου είχαν προσφύγει για να τις τακτοποιήσουν μόνο περίπου 12.000 άτομα ή επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αυτό έγινε για να καταβληθεί η πρώτη δόση και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που σημαίνει ότι είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν άλλες.

Η δυστοκία που παρατηρείται στην αξιοποίηση του νόμου περί ρύθμισης είχε αποδοθεί από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας στο ότι γενικά οι οφειλέτες είναι μικροεπαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και λόγω της έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ΙΚΑ, αφού η προοπτική αξιοποίησης της ρύθμισης δεν έχει συγκινήσει παρά μια μικρή μερίδα από τους χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν εκκρεμότητα με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το άγχος για την έκβαση του εγχειρήματος πάντως ήταν εμφανές ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το υπουργείο Εργασίας είχε οργανώσει μεγάλη εκδήλωση ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να πείσει τους βορειοελλαδίτες οφειλέτες να σπεύσουν και να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης. Ανώτατο στέλεχος του ΟΑΕΕ τόνιζε στη Voria.gr πως στα υψηλά κλιμάκια υπήρχε προβληματισμός και ότι είχε ξεκινήσει μια «ζύμωση», με σκοπό να βρεθούν άλλοι προσφορότεροι τρόποι αύξησης των εσόδων του Ταμείου. «Ιδέες υπάρχουν πάρα πολλές, αλλά ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η ισχύουσα απόπειρα ρύθμισης», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που εκστομίστηκε και, εάν λάβει κανείς υπόψη του την μέχρι τώρα εξέλιξη του εγχειρήματος, τότε μάλλον πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθεί το plan B.

Σημειώνεται πως με βάση στοιχεία που είχε γνωστοποιήσει και σε εκείνη την εκδήλωση ο κ. Κουτρουμάνης, η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των ταμείων εκτιμάται πλέον στα 15 δισ. ευρώ, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να οφείλουν σχεδόν 12 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι, με το νόμο που λήγει την Παρασκευή για τη ρύθμιση, οι οφειλέτες έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν οφειλές προηγούμενων ετών με σημαντική έκπτωση.