Skip to main content

Σενάρια για αύξηση της έκτακτης εισφοράς και κάτω από τα 30.000 ευρώ

Και όσοι βγάζουν λιγότερα και από 2.000 ή και 1.800 ευρώ καθαρά το μήνα θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί αναδρομικά.

Και όσοι βγάζουν λιγότερα και από 2.000 ή και 1.800 ευρώ καθαρά το μήνα θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015. Το σενάριο αυτό φέρεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να καλύψει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει τον πήχη κάτω και από τις 30.000 ευρώ μεικτά για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 30%-50% υψηλότερο από τον ισχύοντα για φέτος.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν πως δεν επαρκούν οι περίπου 420.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν 30.000 ευρώ και άνω, για να πληρώσουν τα 220 εκατ. ευρώ που θέλουν να εσπράξουν επιπλέον φέτος.

Το μέτρο αυτό βρίσκεται υπό επεξεργασία, προκειμένου να προταθεί στην πλευρά των δανειστών ως δημοσιονομικό «αντίμετρο» για την διατήρηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
 
Εναλλακτικά εξετάζεται και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από χαμηλότερο σε υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης.