Skip to main content

Σεμινάριο στους βουλευτές του Μακρόν

Στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πραγματοποιείται διήμερο σεμινάριο για την ενημέρωση των βουλευτών του κόμματος του Μακρόν σχετικά με σειρά νέων νομοσχεδίων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν έχοντας επίγνωση ότι το ετερόκλητο σώμα των 313 βουλευτών της πλειοψηφίας του κόμματός του προέρχεται κατεξοχήν από τον ιδιωτικό χώρο και θα μπορούσε στο μέλλον να αποδειχθεί ανεξέλεγκτο, αποφάσισε να διαχειριστεί το σώμα της πλειοψηφίας ως «επιχείρηση», χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Τα εν λόγω σεμινάρια ξεκίνησαν τον Ιούνιο, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιείται το τρίτο κατά σειρά σεμινάριο. Ο Ρισάρ Φέραν, το δεξί χέρι του Μακρόν, καλεί τους βουλευτές να συγκεντρωθούν αυτό το διήμερο σε μία ειδική αίθουσα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στόχος του σεμιναρίου αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η σύσφιξη των σχέσεων αλλά και η προετοιμασία των νομοσχεδίων που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του μήνα, όπως το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο περί πολιτικού ασύλου και μετανάστευσης.

Μια νέα εγκλυκλιος για το μεταναστευτικό διχάζει

Το ζήτημα περί πολιτικού ασύλου και της μετανάστευσης ωστόσο είναι το ζήτημα που έχει προκαλέσει τα πρώτα εμφανή ρήγματα στο σώμα της πλειοψηφίας, καθώς επικρατούν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό. Αφορμή στάθηκε η τελευταία εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ για το μεταναστευτικό, με την οποία προτείνει νέα μέτρα και αυστηρότερους ελέγχους που ουδέποτε πριν τόλμησε η δεξιά.

Για παράδειγμα, ο Γάλλος υπουργός θέλει να επιτρέψει στην αστυνομία να εισβάλει στους προσωρινούς νυχτερινούς χώρους υποδοχής των άστεγων, ώστε να «ξεδιαλέγει» τους έχοντες δικαίωμα ασύλου και τους μη, με στόχο την εκδίωξη των τελευταίων.

Το μέτρο αυτό έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις σε πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ συγχρόνως έχει διχάσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που υποστηρίζουν τον υπουργό και σε αυτούς που θέλουν μια πιο ανθρωπιστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle