Skip to main content

ΣΕΚΑΠ: Με εξωστρέφεια, επενδύσεις και κερδοφορία στην εποχή Σαββίδη

Η καπνοβιομηχανία βγαίνει, πλέον, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, με νέους κωδικούς προϊόντων - Τα αποτελέσματα για το 2015

Σε καθαρή κερδοφορία μετά από πέντε χρόνια επανήλθε το 2015 η καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, ΣΕΚΑΠ, υπό την ιδιοκτησία Ιβάν Σαββίδη, με την εταιρεία να βγαίνει, πλέον, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, με νέους κωδικούς προϊόντων.

Όπως τόνισε ο Άρθουρ Νταβιντιάν, πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στόχος της καπνοβιομηχανίας είναι να δώσει έμφαση στις εξαγωγές, επιλεγμένα στις χώρες της ΕΕ, και με μεγάλη βαρύτητα στις αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής. Οι εξαγωγές της εταιρείας αποτελούν το 60% του τζίρου της, με τα ελληνικά τσιγάρα να ταξιδεύουν για πρώτη φορά στις αγορές του Τουρκμενιστάν, της Πορτογαλίας, του Κοσσόβου, της Λιβύης, της Κορέας και της Ουκρανίας. Εξαγωγές, παράλληλα, έχουν γίνει και σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, όπου εδρεύει ο όμιλος Agrocom του Ιβάν Σαββίδη και η ναυαρχίδα του, η καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε,  οι Ρώσοι καπνιστές εκφράζονται ήδη με κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα των ελληνικών τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2015 ανήλθε στα 22,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,5% έναντι του 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,1 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που κατέβαλε η ΣΕΚΑΠ διαμορφώθηκαν στα 89 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία διετία (2013 έως 2015) έχει πληρώσει στο δημόσιο συνολικά 309 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διοίκηση, έχουν αποπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις απέναντι σε τράπεζες, προμηθευτές και αγρότες της ΣΕΚΕ.

Το EBITDA διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 58% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα τελευταία 10 χρόνια ο δείκτης αυτός δεν έχει ξεπεράσει το 8%, ενώ σήμερα είναι 18,3%. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων των εξαγωγών για τη χρήση του 2015 ανήλθε στα 809.335.325 τεμάχια τσιγάρα ή το μερίδιο στον συνολικό όγκο πωλήσεων του κύκλου εργασίας είναι 59,5%.

Από το 2013 έως το 2015 το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η συνολική επένδυση του Ιβάν Σαββίδη ανέρχεται σε 35 εκατ., συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης νέου εξοπλισμού και γραμμών παραγωγής, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αγοράς της ΣΕΚΑΠ τον Ιούλιο του 2013 ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ, με τον ομογενή επιχειρηματία να αναλαμβάνει το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της καπνοβιομηχανίας.

Τα βασικά σήματα της ΣΕΚΑΠ είναι τρία: GR, BF, Cooper. Όπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε, τον μήνα που διανύουμε «βγαίνει» και νέο προϊόν υπό την ονομασία «Cooper Jack», σε ανασχεδιασμένο πακέτο και με πορτοκαλί, μωβ και πράσινους χρωματισμούς (που δεν είναι συνηθισμένοι στη βιομηχανία) και μότο «Not for everyone» («Όχι για όλους»).

Όπως έγινε, ακόμη, γνωστό, το προσωπικό της εταιρείας αποτελείται από 172 άτομα, ενώ δίνονται κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, με τη διοίκηση να εκκινεί το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, με το οποίο υπολογίζεται τόσο η εσωτερική εκπαίδευση όσο και η εκπαίδευση στη μητρική εταιρία Donskoy Tabak, στη Ρωσία. Φέτος, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα εκπαιδευτούν 43 υπάλληλοι.

Ο κ. Νταβιντιάν εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκειά του για το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας και τις συνεχείς αλλαγές στη φορολογία, που, όπως είπε, καθιστούν αδύνατο ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό μιας επιχείρησης. «Δεν είχαμε την πρέπουσα αντιμετώπιση ως νέοι ξένοι επενδυτές. Δεν ζητήσαμε προνομιακή μεταχείριση, αλλά όταν κάνακε την εξαγορά, η τότε κυβέρνηση μας είχε διαβεβαιώσει ότι η εταιρεία δεν είχε άλλες εκκρεμότητες. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι. Όταν ένας επιχειρηματίας ξεκινά μία επένδυση, συνήθως το βασικό μέλημά του είναι το πώς θα την αναπτύξει, ωστόσο εμείς εδώ και δύο τρία χρόνια είμασταν υποχρεωμένοι να λύσουμε σοβαρά προβλήματα που έχουν κληρονομηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, όπως επίσης και όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Οι συχνές πανελλαδικές απεργίες, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η γραφειοκρατία στα τελωνεία και η ασάφης νομοθεσία, δημιουργούν ένα περιβάλλον που είναι εχθρικό για τις επενδύσεις», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ωστόσο, είμαστε περήφανοι που η επένδυση του κ. Σαββίδη έσωσε τη ΣΕΚΑΠ και απέτρεψε τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε το κλείσιμό της στην τοπική οικονομία, στις οικογένειες των εργαζομένων και στους 5.000 καπνοπαραγωγούς της ΣΕΚΕ. Και παρά τα εμπόδια, η εταιρεία έχει πλέον εξυγιανθεί και είναι έτοιμη να ακολουθήσει μία δυναμική αναπτυξιακή πορεία».