Skip to main content

Σε ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κύρια επιδίωξη είναι να διαχυθούν οι εμπειρίες, οι πληροφορίες και οι γνώσεις που εμπεριέχονται στις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τη δυνατότητα να παρακολουθεί εξ αποστάσεως, αλλά σε πραγματικό χρόνο, επιλεγμένες εκδηλώσεις προσφέρει στο ευρύ κοινό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χάρη στη σημαντική συνεργασία που έχει εγκαινιάσει με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Η δυνατότητα αυτή διασφαλίζεται με τη ζωντανή μετάδοση μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΕΤ, η οποία παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε διαλέξεις, σεμινάρια, καλλιτεχνικά γεγονότα και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν ή φιλοξενούν σημαντικοί εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και πολιτιστικοί φορείς της χώρας.

Κύρια επιδίωξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι να διαχυθούν οι εμπειρίες, οι πληροφορίες και οι γνώσεις που εμπεριέχονται στις εκδηλώσεις τις οποίες υποδέχεται ή παράγει, αλλά και γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι θεατές ή ακροατές κοινωνοί των πολιτιστικών προϊόντων που προσφέρει, χωρίς γεωγραφικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.  

Για τη μετάδοση των εκδηλώσεων αξιοποιείται το οπτικό δίκτυο νέας γενιάς και οι προηγμένες υπολογιστικές υποδομές του ΕΔΕΤ. Η υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ είναι ανοιχτή και διατίθεται δωρεάν σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα που ενδιαφέρεται για τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού, ερευνητικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ενδεικτικά, οι αμέσως επόμενες μεταδόσεις από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής:

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Μέγαρο: «Βαρυτικά κύματα - Οι ψίθυροι του "κενού" χώρου», Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, 19:00 - 21:00. Ομιλητής: Κώστας Κόκκοτας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τύμπιγκεν στη Γερμανία (κλικ εδώ).

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Μέγαρο: «Εντοπισμός και απεικόνιση θαμένων αρχαιοτήτων με γεωφυσικές μεθόδους», Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, 19:00 - 21:00, Ομιλητής: Γρηγόρης Τσόκας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (κλικ εδώ).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη του εξέχοντος Έλληνα φυσικού, Δημήτρη Νανόπουλου, ο οποίος μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 19 Οκτωβρίου με θέμα «Συμπαντική Συμφωνία». Όλη η ομιλία του κ. Νανόπουλου έχει καταγραφεί, κατόπιν συναίνεσης του ιδίου, από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ και είναι διαθέσιμη μέσω αυτού του συνδέσμου.

Το πλήρες πρόγραμμα των μεταδόσεων της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ ανανεώνεται δυναμικά και παρέχει στον επισκέπτη, έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις που μπορεί να παρακολουθήσει. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής των χρηστών, ώστε να λαμβάνουν ενημερωτικό δελτίο για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ αριθμεί σήμερα 36.500 εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ κατά τα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας της έχουν γίνει περισσότερες από 800 μεταδόσεις εκδηλώσεων.

Για το ΕΔΕΤ η διασύνδεση των πολιτιστικών φορέων της Ελλάδας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, καθώς συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση σύγχρονου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και πολιτιστικού περιεχομένου, ανεξαρτήτως γεωγραφικών αποστάσεων.

Η συνεργασία του ΕΔΕΤ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που αποτελεί σημαντικό φορέα οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνιστά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και δημιουργεί ολοένα αυξανόμενες προοπτικές.