Skip to main content

Σε τροχιά ανάκαμψης τα ακίνητα σε Αμερική και Ευρώπη

Θετικά τα μηνύματα για την αγορά ακινήτων σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο 15ο ετήσιο συνέδριο του CEREAN στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται ήδη η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, ενώ  αισιοδοξία εκφράζεται για ανάλογη πορεία και της Ευρώπης εντός του 2010, σύμφωνα με τις εισηγήσεις κορυφαίων και διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματιών και παραγόντων του κλάδου από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που συμμετείχαν στο 15ο ετήσιο συνέδριο του CEREAN (Central European Real Estate Associations Network - Δίκτυο Κτηματομεσιτικών Εταιρειών Κεντρικής Ευρώπης), που πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο της 74ης ΔΕΘ με θέμα «Real  Estate: Μύθοι και Πραγματικότητα».

Όπως τόνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών (NAR) ΗΠΑ, κ.Ρον Φιπς, η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ έχει πλέον σταθεροποιηθεί και το τελευταίο εξάμηνο υπήρξε διάστημα συνεχούς ανόδου, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά περίπου 8%. Ο ίδιος σημείωσε ότι τόσο οι συμφωνίες αγοραπωλησιών όσο και οι τιμές στην αγορά κατοικίας αναμένεται να κινηθούν θετικά από την άνοιξη του 2010.  "Οι αγοραστές αγοράζουν πλέον αυτό που πραγματικά μπορούν να αγοράσουν", επεσήμανε ο κ.Φιπς. Κατά τον ίδιο, οι συναλλαγές real estate υπολογίζεται ότι θα εισφέρουν φέτος περίπου 3,5 δισ. δολ. στην αμερικανική οικονομία, ενώ ευκαιρίες για αποδοτικές αγορές παρουσιάζονται στις υπό κατάσχεση κατοικίες, αλλά και σε περιοχές, όπως η νοτιοδυτική Φλόριντα και το Μαϊάμι.

Από την πλευρά του o πρόεδρoς του CEREAN, κ.Νταν Νεγκουλέσκου υπογράμμισε ότι το 2010 θα σημάνει αύξηση του αριθμού των πωλήσεων και πιθανότατα και των τιμών των ακινήτων σε κάποιες περιοχές.

Αισιόδοξη για την ανάκαμψη παρουσιάστηκε και η πρόεδρος του ρωσικού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Real Estate (FIABCI), κυρία Τατιάνα Ροντιόνοβα, σύμφωνα με την οποία τα μηνύματα είναι θετικά σε κρίσιμες αγορές, όπως η Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των συμφωνιών/αγορών στον κλάδο αυξάνεται φέτος κατά 20% μηνιαίως σε σχέση με πέρυσι.

Κατά την κυρία Ροντιόνοβα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρώσους επιχειρηματίες για την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Χαλκιδική, ωστόσο, σκοντάφτει στην ελληνική νομοθεσία. “Οι πολύπλοκες διαδικασίες, που εγκυμονούν κινδύνους απώλειας χρημάτων, αναγκάζουν τους επενδυτές να το ξανασκεφτούν”, σημείωσε η κυρία Ροντιόνοβα. Η ίδια ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες για αγορές ακινήτων στη Ρωσία, καθώς η κρίση και η υποτίμηση του ρουβλίου έριξαν τις τιμές μέχρι 40%-50%.

Σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον κ.Νεγκουλέσκου. "Στις παλιές ιδιοκτησίες, εποχής κομμουνισμού, η πτώση τιμών κυμαίνεται στο 10%-40% αναλόγως περιοχής, στις μεγάλες πόλεις. Στις νέες αναπτύξεις, που αποτελούν λιγότερο από το 5% της συνολικής αγοράς, η πτώση τιμών φτάνει μέχρι 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς οι κατασκευαστές αναθεώρησαν προς τα κάτω την τιμολογιακή πολιτική τους λόγω της κρίσης", γνωστοποίησε ο κ.Νεγκουλέσκου.

Η Ελλάδα στο στόχαστρο του ομίλου Τραμπ

Την ελληνική αγορά ακινήτων, με έμφαση στις περιοχές της Αθήνας και των νησιών, βολιδοσκοπεί ο όμιλος "Trump Organization", ιδιοκτησίας του αμερικανού μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο όμιλος ξεκίνησε ήδη τις πρώτες διερευνητικές επαφές με Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων, όπως αποκάλυψε στο περιθώριο του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος του ομίλου, κ.Σάτον Γουΐλερ. Ο όμιλος ενδιαφέρεται για ανάπτυξη ξενοδοχείων σε αστικά επιχειρηματικά κέντρα, παραθεριστικών συγκροτημάτων αλλά και οικιστικών χρήσεων.

Ο όμιλος, ο οποίος ενδιαφέρεται σφόδρα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναζητά κατά κύριο λόγο  "προβληματικά ακίνητα", γνωστά διεθνώς με τον όρο "distressed assets". "Εξετάζουμε διάφορα προβληματικά ακίνητα προς αγορά, π.χ., ξενοδοχεία τα οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε στις υψηλές προδιαγραφές του ομίλου και να τους αλλάξουμε την επωνυμία”, τόνισε ο κ.Γουίλερ. Ο κ.Γουίλερ γνωστοποίησε ότι εντός του 2009 ο όμιλος ανοίγει δύο νέα ξενοδοχεία, σε Νέα Υόρκη και Χαβάη, ενώ από το 2010 και μετά θα προστεθούν στην αλυσίδα του άλλα έξι. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι αυτή τη στιγμή ο όμιλος έχει σε εξέλιξη ή αναμένει να αναλάβει 70 μεγάλα project.