Skip to main content

Σε τροχιά αναπότρεπτης σύγκρουσης στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας

Πλέον τίθεται ζήτημα και άμεσου έκτακτου συνεδρίου από όσους αντιδρούν στη συμφωνία με τους δανειστές. Αμφισβητείται ευθέως και ο Αλέξης Τσίπρας

Αποφασισμένοι να συγκρουστούν στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μέλη των διαφόρων συνιστωσών (αυτών που... καταργήθηκαν), που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας και ειδικά της κυβέρνησης. Η αυριανή ψηφοφορία «μαλάκωσε», οπότε μέτρηση δυνάμεων εντός της Βουλής δύσκολα μπορεί να γίνει. Γι' αυτό άλλωστε το... ραντεβού είναι στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ πλέον ζητείται ανοιχτά και έκτακτο συνέδριο (άμεσα).

Η αφαίρεση από το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα των μέτρων για πρόωρες συντάξεις και ειδικά για αγρότες μετρίασε τις αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

«Έστω και από θερινό τμήμα...», έλεγε βουλευτής της αντιπολίτευσης και σχολίαζε ότι «με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείς να μετρήσεις το παραμικρό...».

Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη τηρούν μεν στάση αναμονής δημοσίως, όμως γίνονται συνεχώς ζυμώσεις για τη στάση που θα κρατήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που τα δεδομένα αλλάζουν γίνονται συναντήσεις των κοινοβουλευτικών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Μετά το «όχι» στο πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πλέον είναι πιο εύκολη η έκφραση της αντίθεσης στα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα. Εξάλλου, αμέσως μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος και πριν το... προσύμφωνο της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας άρχισαν να ζητούν σύγκληση του ανώτατου κομματικού καθοδηγητικού οργάνου, της Κεντρικής Επιτροπής, όπου πλέον οι αντιμνημονιακοί θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν πλειοψηφία.

Πλειοψηφία που δε σημαίνει αναγκαστικά ότι «υπακούει» στις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, αφού ακόμη και «προεδρικοί» ή τα μέλη της «Κίνησης των 53» δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα μέτρα και τη συμφωνία (όταν αυτή υπογραφεί μετά τα προαπαιτούμενα). Το ζητούμενο όμως πλέον, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ποιοι είναι με ποιους, αλλά το γεγονός ότι μπαίνει το κόμμα στη λογική της επιλογής ανάμεσα σε ένα «ναι» και ένα «όχι».

Στόχος όσων αντιδρούν στην ηγετική γραμμή τελικά είναι να μην υπογραφεί συμφωνία και νέο, τρίτο μνημόνιο.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις των υπολοίπων τάσεων, όπως του «Κόκκινου Δικτύου», νομαρχιακών οργανώσεων και οργανώσεων της νεολαίας, αλλά και οι μεμονωμένες τοποθετήσεις κομματικών στελεχών, που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννας Γαϊτάνη, η οποία προκρίνει σε ανάρτησή της στο facebook το... καταπληκτικό μήνυμα: «Ηγέτες να κυβερνήσουν βρίσκουμε εύκολα. Λαό να μην υποτάσσεται ψάχναμε. Και τον βρήκαμε»...

Αναλυτικά το μότο: «Το δημοψήφισμα συνέτριψε το μύθο που λέει ότι κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει. Το 62% των πολιτών απέδειξε ότι βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και είναι έτοιμο για πολύ σκληρότερες μάχες από αυτές στις οποίος παραδόθηκε αμαχητί η κυβέρνηση. Ηγέτες να κυβερνήσουν βρίσκουμε εύκολα. Λαό να μην υποτάσσεται ψάχναμε. Και τον βρήκαμε».

Η κ. Γαϊτάνη εξάλλου έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τη συμφωνία. Δεν έδωσε καν εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί...

«Η μόνη διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόρριψη της συμφωνίας, η πάλη για την ανατροπή της. Μαζί με τον κόσμο, στους αγώνες, στη ζωή, στις πολιτικές συγκρούσεις. Όπως στα 10 χρόνια που πέρασαν...», αντιγράφει η ίδια από το RProject.

Η ΑΔΕΔΥ θα ξαναβρεθεί στους δρόμους αύριο, με τη συμπαράσταση πολλών ΣΥΡΙΖΑίων, ενώ πλέον και επισήμως η Νεολαία ζητά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, προκρίνοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα και έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, σε αυτή τη φάση, να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και να πραγματοποιηθεί άμεσα έκτακτο συνέδριο, που συνιστά το ανώτατο σώμα απόφασης του κόμματος, και το οποίο θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και το σχεδιασμό της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη και πρέπει να προστατέψει όλα τα μέλη του από προσωπικές επιθέσεις εναντίον τους, που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές κι αξίες της Αριστεράς», αναφέρεται.