Skip to main content

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε η μεταποίηση τον Αύγουστο

Πρόκειται για τον δεύτερο μήνα, εντός του 2016, κατά τον οποίο καταγράφεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης στον κλάδο - Αυξημένη η παραγωγή

Σε θετικό πρόσημο επέστρεψε η πορεία του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα, καθώς ο κύριος δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδων τον Αύγουστο, έναντι 48,7 μονάδων τον Ιούλιο.

Πρόκειται για τον δεύτερο μήνα, εντός του 2016, κατά τον οποίο καταγράφεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης στον κλάδο της μεταποίησης. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2014, ενώ σε θετικό έδαφος διατηρήθηκε και ο δείκτης απασχόλησης. Αυξημένη αποδείχθηκε και η παραγωγή.

Νέες παραγγελίες

Σύμφωνα με τη Markit, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν άνοδο των επιπέδων νέων εργασιών για τους Έλληνες κατασκευαστές, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο συνεχούς μείωσης, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες ήταν χαμηλός. Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, ενώ η τελευταία αύξηση ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2014.

Απασχόληση

Οι εταιρείες μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εξακολούθησαν - σύμφωνα με τη Markit - να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Αύγουστο. Επιπλέον, η αύξηση των θέσεων εργασίας καταγράφεται στον τομέα κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, δεδομένου ότι μέλη του πάνελ συνδέουν την πρόσφατη αύξηση με τα σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων έλαβε χώρα παρά την περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών.

Αποθέματα

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να ασκούν πολιτική μείωσης των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς τόσο τα αποθέματα εισροών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν. Ορισμένα μέλη του πάνελ παρέθεσαν τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών ως έναν από τους παράγοντες που συνέτειναν στη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι εταιρείες περιόρισαν τις αγορές εισροών για τέταρτο συνεχή μήνα, μολονότι μόνο σε μικρό βαθμό.

Κόστος

Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα εξακολούθησε να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στο κόστος κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεδομένου ότι οι τιμές εισροών αυξήθηκαν περαιτέρω. Αύξηση καταγράφεται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών, καθώς οι τιμές χρέωσης υποχώρησαν και πάλι.