Skip to main content

Σε τεταμένο κλίμα η τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος Λέων»

Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη διεξάγεται στο Αιγαίο η τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος Λέων». Το ζήτημα έρευνας και διάσωσης εντείνει τη διαμάχη.

Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μπορεί να περιόρισε τους κινδύνους ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος στο Αιγαίο, ωστόσο οι συνεχιζόμενες ασκήσεις σε όλο και πιο διευρυμένες περιοχές του Αιγαίου δείχνουν ότι η θεωρία των γκρίζων ζωνών δεν αφορά μόνο τη προεκλογική ρητορική.

Την Τετάρτη η Άγκυρα εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου και μάλιστα για πρώτη φορά με συμμετοχή και τουρκοκυπριακού σκάφους. Αφορμή η άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων» που θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 13 - 15 Μαΐου. Δεν πρόκειται για άσκηση που γίνεται πρώτη φορά. Ωστόσο το ζήτημα έρευνας και διάσωσης, είναι αυτό που εντείνει τις διεκδικήσεις και την διαμάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην τουρκική περιοχή έρευνας-διάσωσης και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Θα παραβρεθούν ξένοι παρατηρητές από 18 χώρες και 26 παρατηρητές από διάφορους τουρκικούς φορείς και υπηρεσίες.

Επιδιώκει η Άγκυρα να δημιουργήσει τετελεσμένα;

Στο μεταξύ η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της άσκησης «Beayz Firtina 2018», δηλαδή «Λευκή Καταιγίδα 2018». Οι τουρκικές αρχές καλούν μάλιστα ναυτιλιακές αρχές και εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300 κόρων, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του τουρκικού ναυτικού με έδρα την Σμύρνη.

Η ανακοίνωση για πραγματοποίηση διαδοχικών στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η δέσμευση μεγάλου μέρους του Αιγαίου από την Άγκυρα ανησυχεί έντονα την Αθήνα που πιστεύει ότι η Τουρκία επιδιώκει τη συντήρηση της έντασης για να δείχνει ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Μήπως η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει συζητήσει εν τέλει τις γκρίζες ζώνες που υιοθετεί η Άγκυρα; Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές δεν αποκλείεται το ίδιο σκηνικό να συνεχιστεί και μετά τις τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη
Πηγή: Deutsche Welle