Skip to main content

Σε συναγερμό η Καραϊβική ενόψει του τυφώνα Ίρμα που πλησιάζει

Ο τυφώνας «χτύπησε» ήδη τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πουέρτο Ρίκο και Φλόριντα

Με ανέμους που φτάνουν τα 360 χλμ./ώρα επελαύνει στα νησιά της Καραϊβικής ο τυφώνας Ίρμα, ο ισχυρότερος των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Κύρια χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, τα τεράστια κύματα, ενώ αυτοκίνητα επιπλέουν σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Ο τυφώνας «χτύπησε» ήδη με σφοδρότητα τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου (Σεντ Μπαρθ) και του Αγίου Μαρτίνου (Σεντ Μάρτεν), που τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Το «μάτι» της Ίρμας ήδη έπληξε τη Μπαρμπούντα και έφτασε στο Σεν Μαρτέν της Γουαδελούπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ αποθηκεύουν νερό, τρόφιμα και καύσιμα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από 1.000 άνθρωποι πέρασαν την νύχτα τους σε προσωρινά καταφύγια. 

Μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν ληφθεί και στο Πουέρτο Ρίκο, που αναμένεται να πληγεί από τον τυφώνα σήμερα (6/9) το απόγευμα ώρα Ελλάδος.


Ο Ρικάρντο Ροσέλο, κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, υπογράμμισε ότι το νησί προετοιμάζεται εδώ και μία εβδομάδα. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο», είπε ο Ροσέλο στο CNN.

Εν τω μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκονται και στις ΗΠΑ, καθώς μετά τον Χάρβεϊ, ο βνέος τυφώνας αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να κλείσει το βράδυ και το διεθνές αεροδρόμιο Key West της Φλόριντα εν αναμονή του τυφώνα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές του αεροδρομίου.