Skip to main content

Σε ρόλο... αναχωρητή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα

Το ότι η Γερμανία αρνείται να δώσει αποφασιστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα περιορίζει τις ούτως ή άλλως μικρές πιθανότητες για παραμονή του ΔΝΤ.
Πόσες πιθανότητες έκδοσης πιστοποιητικού βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Υπό κανονικές συνθήκες, καμία. Κι αυτό γιατί το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει καν αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, με πόσα λεφτά και υπό ποιους όρους. Το γεγονός ότι η Γερμανία αρνείται να δώσει αποφασιστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα περιορίζει τις ούτως ή άλλως μικρές πιθανότητες του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σχεδόν με το ενάμιση πόδι εκτός προγράμματος.
 
«Εκτός κι αν υπερισχύσουν πολιτικοί λόγοι. Οπότε η συζήτηση θα ξεκινήσει από άλλη βάση» επισημαίνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στο θέμα. Προς το παρόν, πάντως, η Γερμανία, το έχει ξεκαθαρίσει: Δεν πρόκειται να δώσει τίποτα περισσότερο από μια περιορισμένη ωρίμανση στις λήξεις κι αυτή όχι μεγαλύτερη των δέκα ετών. Για να φανεί πιο γενναιόδωρη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – και με οποιαδήποτε επωνυμία – η χώρα θα πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο μνημόνιο. Κι αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν το αποδέχεται.
 
Κάτι τέτοιο αναμένεται να ξεκαθαρισθεί και στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που αναμένεται να γίνει στις 22 ή στις 23 Μαΐου. Την προκάλεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κι αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Υποτίθεται ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας καλείται να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενόψει της εξόδου από το Μνημόνιο. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια σύγκρουση, από του βήματος της Βουλής, άνευ προηγουμένου.
 
Τέλος στο σημείο θα πρέπει να αναφερθεί και κάτι ακόμα που μπορεί άλλοι να υποστηρίζουν ότι «δεν συνιστά κάτι σημαντικό» αλλά εμείς σας συνιστούμε να παρακολουθήσετε στενά. Ο λόγος αφορά στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο τον Ιούνιο...