Skip to main content

Σε πτώση ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα

Περαιτέρω συρρίκνωση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2016 η συνολική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,5% έναντι -1,3% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΤτΕ, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Ακόμη, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 143 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1%, από 0,2%.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μηδενικός, από 0,5% τον Νοέμβριο και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 102 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στο -0,2% από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 245 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Ανοδικά η χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών

Επιπλέον, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, ήταν αρνητική κατά 15 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 13 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% από -2,1% τον Νοέμβριο.

Σταθερή η χρηματοδότηση ιδιωτών

Αρνητική κατά 157 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με την ΤτΕ, ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 208 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι, από τον Δεκέμβριο του 2016, στα υπόλοιπα της χρηματοδότησης δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (στεγαστικά δάνεια ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 0,2 δισεκ. ευρώ) λόγω αναταξινόμησής του από το χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Εξαιτίας της αναταξινόμησης αυτής, εξηγεί η ΤτΕ, στα στοιχεία των καταθέσεων που δημοσιεύει η Τράπεζα στο δικτυακό τόπο της δεν περιλαμβάνονται, από το Δεκέμβριο του 2016, οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (2,9 δισεκ. καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης και 4,2 δισεκ. καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα). Επιπλέον, από το Δεκέμβριο του 2016 οι καταθέσεις του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (2,1 δισεκ. ευρώ) δεν περιλαβάνονται στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά στις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω αναταξινόμησης και αυτού του φορέα στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.