Skip to main content

Σε ειδικό καθεστώς η Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου

Οι θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε στήριξη από τον ESM με κάποια πιστωτική γραμμή προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές.

Σε ένα ειδικό καθεστώς θα μπει η Ελλάδα, από τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως πληροφορείται η Voria.gr από πηγές, κοντά στους δανειστές. Συγκεκριμένα, η χώρα, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, θα διέπεται από τους όρους παρακολούθησης που ισχύουν για τις «μεταπρογραμματικές χώρες» (ανά εξάμηνο). Πρόκμειται για ένα στάδιο αυξημένης επιτήρησης, εκτός μνημονίου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπαχθεί και σε ένα νέο μνημόνιο σε περίπτωση που η έξοδός της από το ισχύον πρόγραμμα συνοδευθεί από μια νέας μορφής στήριξη για την πρόσβασή της στις αγορές, τη λεγόμενη «ενισχυμένη πιστωτική γραμμή» του ESM. Σε αυτή την περίπτωση, οι κανόνες προβλέπουν μια ανά τρίμηνο παρακολούθηση. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί πιστωτική γραμμή στήριξης. Ωστόσο, η δήλωση αυτή είναι περισσότερο ...πολιτική.

Οι θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μιας μορφής στήριξη από τον ESM με κάποια πιστωτική γραμμή προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές, όχι πειραματικά αλλά κανονικά. Πιθανολογούν, δε, ότι αυτή θα είναι η ενισχυμένη γραμμή, η ECCL και όχι η απλή «προληπτική γραμμή» (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση αλλά απευθύνεται σε χώρες με καλή οικονομική κατάσταση.

Όλα τα παραπάνω πάντως, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Τσίπρα, συνηγορούν ότι ο πρωθυπουργός ίσως επιχειρήσει εκλογές του χρόνου, με το τέλος του μνημονίου, χωρίς να έχει ζητήσει στήριξη από την ECCL, πετώντας το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θεωρείται σήμερα ως το πιθανότερο σενάριο, πολιτικά.