Skip to main content

Σε πλειστηριασμό 2.000 ακίνητα για χρέη άνω των 50 χιλ. ευρώ

Τα ακίνητα αναμένεται να βγουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική τους αξία

Σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική, θα αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται στελέχη της φορολογικής διοίκησης, οι πλειστηριασμοί θα αρχίσουν για 2.000 οφειλέτες που έχουν και ακίνητη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα, μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί στην εμπορική τιμή, ενώ κάποιοι σημειώνουν πως είναι θέμα ημερών η έκδοση σχετικής ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Σημειώνεται πως, οι θεσμοί έχουν προειδοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης πως, αν δεν λειτουργήσει άμεσα το εργαλείο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα χρειαστεί άρση γεωγραφικών περιορισμών για τους συμβολαιογράφους- απελευθέρωση της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων που συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς ή και ανάθεση της αρμοδιότητας σε άλλον φορέα (κοινώς, ένας συμβολαιογράφος μιας πόλης θα μπορεί να συμμετέχει σε πλειστηριασμούς σε άλλους νομούς).

Η προειδοποίηση αυτή, επισημαίνει η «Καθημερινή», έρχεται ως αποτέλεσμα της αποχής που έχουν κηρύξει οι οκτώ από τους εννιά συμβολαιογραφικούς συνδέσμους στη χώρα λόγω φαινομένων προπηλακισμών κ.α. Από πλευράς του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει διαβεβαιώσει πως η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ξεκινήσει κανονικά στις 29 Νοεμβρίου όπως έχει ανακοινωθεί, τονίζοντας ότι όσοι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένοι.