Skip to main content

Σε πέντε δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ - Αφορολόγητα τα κέρδη από κληρώσεις

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ πρόκειται να πληρωθεί, σύμφωνα με τροπολογία, σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018.

Την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία που κατατέθηκαν στη Βουλή. Η πρώτη δόση θα αφορά τον Σεπτέμβριο 2017 και η τελευταία τον Ιανουάριο 2018.

Επίσης, θεσπίζεται ταχεία διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια ελέγχου για επιστρεφόμενα ποσά έως 10.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την υπαγωγής τη συγκεκριμένη ταχεία διαδικασία είναι να μην έχει εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου μετά από έλεγχο.

Με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη τροπολογία απαλλάσσεται από τη φορολογία τα χρηματικά έπαθλα που θα μοιράζονται στους τυχερούς φορολογούμενους στο πλαίσιο της λοταρίας ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Προβλέπεται ακόμη η σύσταση διαρκούς, συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την αξιοποίηση της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων. Η επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει τον καθορισμό τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες τιμές. Σημειώνεται ότι βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του 2017.