Skip to main content

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι επιχειρηματίες της Ροδόπης

Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν καν να διαγραφούν από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, καθώς αδυνατούν να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Την ανησυχία τους για το μέλλον των επιχειρηματιών της Ροδόπης, εκφράζουν στη Voria.gr οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων του νομού, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την έλλειψη ρευστότητας και μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, οι διαγραφές από το μητρώο του έχουν μειωθεί κατά 59,5% το 2009, έναντι του 2008, όχι γιατί έχει αρχίσει να ανακάμπτει η αγορά, αλλά γιατί οι επιχειρηματίες δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακανονισμό στο ΙΚΑ, για να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μητρώα τωνδύο Επιμελητηρίων του νομού, οι εγγραφές το 2009 ανήλθαν σε 494 από521 το 2008 (μείωση 5,2%), ενώ οι διαγραφές διαμορφώθηκαν σε 245έναντι 604 (μείωση 59,5%).

«Το τραγικότερο, δε, είναι ότι όλα αυτά κατά πολύ λιγότερο οφείλονταιστη διεθνή κρίση και περισσότερο στις χρόνιες παθογένειες τηςελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνες της ευρωπαϊκής ένωσης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νικόλαος Αγγελίδης.

«Η γραφειοκρατία κοστίζει μέχρι και το 10%του τζίρου μιας μικρής εταιρίας. Μία στις δυο επιχειρηματικές προσπάθειες αποτυγχάνουν μόλις σε έναχρόνο, ενώ τέσσερις στους πέντε επιχειρηματίες κατεβάζουν ρολά σε πέντεχρόνια. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την αγορά με άμεσα, ρεαλιστικά και γενναία μέτρα και να ξεχάσει την αφαίμαξη των επιχειρήσεων στη γνωστή προστιμοεισπραχτική πολιτική, που εξυπηρετεί ανάγκες πληρωμής των διογκωμένων δημοσίων δαπανών και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής», σημειώνει.

Ακόμα, σημειώνει ότι ο  τραπεζικός τομέας επιβάλλεται να παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξει με τόλμη την ελληνική επιχείρηση, αφήνοντας πίσω του «την παρωχημένη φιλοσοφία ενεχυροδανειστηρίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Κωνσταντίνος Λιούρτας, υπογραμμίζει ότι οι  μικρομεσαίοι του νομού βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και σημειώνει ότι το 60% των μικρομεσαίων είναι σήμερα εγκλωβισμένο στα κατάστιχα του Τειρεσία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πουθενά.

Ο κ. Λιούρτα κάνει έκκληση προς την πολιτεία για να αντιστρέψει το κλίμα, προτείνοντας:

α) Την άρση κατάργησης  επιδότησης επιτοκίου  στις βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

β) Την επιδότηση εργασίας που δεν έχει καταβληθεί από το β΄ εξάμηνο του 2007.

γ) Την άρση φορολόγησης των καταστημάτων με 2% ή 5% υπέρ των ΟΤΑ.

Παράλληλα, τονίζει ότι είναι παράλογο οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ μόλις συνταδοξιοδοτούνται να μεταφέρονται ιατροφαρμακευτικά στο  ΙΚΑ, ενώ χαρακτηρίζει αδικία εις βάρος των μικρομεσαίων το φαινόμενο άνθρωποι με 45 χρόνια ασφάλισης και να μην μπορούν να  βγουν στην σύνταξη, γιατί δεν συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους.