Skip to main content

Σε μικρό ακροατήριο η ομιλία Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» το ερχόμενο Σάββατο

Οι δημοσκοπήσεις που... ταράζουν, οι εκλεκτοί του ΜέΡΑ25 και ο καυγάς που έρχεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΝΔ για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ

 -Όχι κινητοποίηση, μικρό ακροατήριο και περιορισμένες προσκλήσεις. Μαθαίνω ότι αυτές είναι οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου για την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το ερχόμενο Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη ΔΕΘ. Η δε ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι κατά βάση, αν όχι αμιγώς, πολιτική και θα επικεντρωθεί στην κλιματική κρίση και την πολιτική προστασία, ενώ σε οικονομικό επίπεδο θα έχει τις βασικές παροχές, τα επιδόματα και τη βοήθεια στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων δύο μηνών (Ρόδος, Πάρνηθα, Έβρος, Θεσσαλία). Ο κ. Μητσοτάκης αν επιλέξει να κάνει μια αναφορά στα οικονομικά, αυτή θα αφορά στην επενδυτική βαθμίδα και στις αυξήσεις που έχουν θεσμοθετηθεί και πρόκειται να θεσμοθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τίποτα περισσότερο. Οι βασικές οικονομικές εξαγγελίες αναμένεται πλέον να γίνουν στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2024. Στη ΝΔ δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να παρουσιαστεί ως φιέστα η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όταν ακόμα η γειτονική Θεσσαλία δεν θα έχει στεγνώσει και κατά πάσα πιθανότητα η χώρα θα παραμένει και το Σάββατο κομμένη στα δύο...

-Πολύς ντόρος για τις πρώτες δημοσκοπήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τον δήμο Θεσσαλονίκης που δημοσιεύτηκαν. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής. Διάθεση του εκλογικού σώματος αυτή την περίοδο και έτσι πρέπει να αξιολογούνται. Μένουν άλλες περίπου τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις κάλπες και ως εκλογικός χρόνος είναι πολύς για να γίνουν πράγματα και θαύματα. Γι' αυτό όσοι δεν βλέπετε αυτά που θέλετε στα ευρήματα και όσοι βλέπετε αυτά που θέλετε κρατήστε μικρό καλάθι. Διαβάστε τα ευρήματα των ερευνών και τι απαντούν οι πολίτες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Και η προσγείωση είναι μια δωρεάν παροχή πολύτιμης υπηρεσίας από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, που εκπονούν τις έρευνες. Προεκλογικός αγώνας σε συννεφάκι έχει δεδομένα αποτελέσματα. Αυτά ως προς όσους δίνουν ίσως παραπάνω σημασία από αυτή που έχουν στις δημοσκοπήσεις. Κατά τα άλλα, ο Ζέρβας φαίνεται να είναι σίγουρος για τη δεύτερη Κυριακή και η μάχη για τον αντίπαλό του θα δοθεί μεταξύ Πέγκα και Αγγελούδη. Άραγε ποιος εξεπλάγη από αυτό; Ποιος από τους δύο θα το δούμε. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν περιθώριο και στους δύο να διεκδικήσουν μια επιπλέον εβδομάδα μάχης. Εκείνο που είναι χρήσιμο και στους δυο είναι η διαπίστωση ότι ο κόσμος δεν τους γνωρίζει. Έχουν μπροστά τους συνεπώς μια σοβαρή πρόκληση. Να βελτιώσουν την αναγνωρισιμότητά τους. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούν τόσο το καλύτερο γι' αυτούς.

-Τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου στηρίζει επισήμως, δια στόματος Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την «Πόλη Ανάποδα», με επικεφαλής τη Μαρία Κέκη για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η κ. Χαραλαμπίδου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25, προερχόμενη από τη ΛΑΕ και έχοντας ακόμα πιο παλιά αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξελέγη βουλευτής και διατέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής. Έτσι, πήρε αυτή τη στήριξη έναντι του Βασίλη Ρόκου, ο οποίος κατεβαίνει επίσης στις περιφερειακές εκλογές και προέρχεται από το ΜέΡΑ25, από το οποίο είχε αποχωρήσει, ενώ στο παρελθόν διατέλεσε και τομεάρχης του. Στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν υπήρχαν τέτοια διλήμματα για το κόμμα, που στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του από όσα μαθαίνω στις ευρωεκλογές του 2024, όπου θα είναι και υποψήφιος ο κ. Βαρουφάκης.

-Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έτσι κι αλλιώς ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα η παρουσία του κόμματος στη φετινή ΔΕΘ, καθώς οι εσωκομματικές εκλογές άφηναν λίγα περιθώρια μιας εμφάνισης όπως οι καθιερωμένες των πολιτικών αρχηγών. Ήρθε και ο «Daniel» και ανατράπηκαν όλα. Οι εκλογές πήγαν μια εβδομάδα αργότερα από το προγραμματισμένο κι έτσι το κόμμα δεν θα έχει αρχηγό για να το εκπροσωπήσει. Έτσι, φάνταζε ιδανική η λύση της εκπροσώπησης από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος ξέρει και τα κατατόπια, ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Ένα μίνι πρόγραμμα μαθαίνω είχε βγει για τον κ. Φάμελλο, που όμως περιλάμβανε μία ημέρα, αυτή του ερχόμενου Σαββάτου, στη ΔΕΘ. Την Κυριακή εξάλλου είναι οι εκλογές, οπότε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα βρίσκεται στις κάλπες κι όχι σε ενδεχόμενη εκδήλωση με τον κ. Φάμελλο στη ΔΕΘ. Το Σάββατο όμως επέλεξε να κάνει την κεντρική ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που «έχασε» το πρώτο Σαββατοκύριακο λόγω της θεομηνίας. Έτσι, έμπλεξαν τα πράγματα και όταν μπλέκουν τα πράγματα αρχίζουν οι μουρμούρες, που στην πολιτική μετατρέπονται σε καυγάδες. Εκεί είμαστε τώρα. Πριν από έναν καυγά.