Skip to main content

Σε κρίσιμη κατάσταση ο βουλευτής Σκαλίς μετά τους πυροβολισμούς χθες

Ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Σκαλίς και αργότερα δήλωσε στο Twitter ότι ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής «είναι άσχημα»

Ένας άνδρας που είχε αναρτήσει σε κοινωνικά δίκτυα μηνύματα γεμάτα θυμό εναντίον του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικανών άνοιξε πυρ χθες σε μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών που προπονούνταν για έναν αγώνα μπέιζμπολ για φιλανθρωπικό σκοπό, τραυματίζοντας σοβαρά ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και άλλα τρία άτομα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο ένοπλος, που η αστυνομία είπε ονομαζόταν Τζέιμς Χότζκινσον, 66 ετών, από το Μπέλβιλ του Ιλινόι, πυροβόλησε επανειλημμένως στους άνδρες που έπαιζαν σε γήπεδο του μπέιζμπολ στο προάστειο της Βιρτζίνια, Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσιγκτον. Ο Χότζκινσον τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία του Καπιτωλίου που βρέθηκαν στον χώρο, και η αστυνομία είπε αργότερα ότι πέθανε στο νοσοκομείο.

Ο Στιβ Σκαλίς, τρίτος τη τάξει Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πυροβολήθηκε στον γοφό. Του παρείχε πρώτες βοήθειες ο συνάδελφος βουλευτής και γιατρός Μπραντ Ουένστραπ, προτού μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κατάγματα, τραύματα εσωτερικών οργάνων και σοβαρή αιμορραγία σύμφωνα με το νοσοκομείο. Ο Σκαλίς παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος Τραμπ επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Σκαλίς και αργότερα δήλωσε στο Twitter ότι ο βουλευτής "είναι άσχημα". Νωρίτερα είχε πει ότι ο 51χρονος βουλευτής της Λουιζιάνα είναι καλός φίλος, αναφέροντας, "Είναι πατριώτης και μαχητής. Θα ανανήψει από αυτήν την επίθεση".

Περιγράφοντας τη σκηνή στο γήπεδο, οι βουλευτές είπαν ότι άκουσαν δυνατούς κρότους σαν από πυροτεχνήματα και είδαν 15 με 20 άτομα να πέφτουν στο έδαφος. Μιλώντας για τον δράστη, ο βουλευτής Τζο Μπάρτον, επικεφαλής της ομάδας μπέιζμπολ, είπε: "Όταν άρχισε να πυροβολεί, πυροβολούσε με σκοπό να σκοτώσει. Δόξα τω Θεώ, δεν ήταν πολύ καλός σκοπευτής".

Ένας βοηθός βουλευτή και μία πρώην βοηθός που τώρα εργάζεται σε λόμπι ήταν μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας αστυνόμος του Καπιτωλίου επίσης έφερε τραύμα από πυροβολισμό.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Αλεξάντρια Μάικ Μπράουν χαρακτήρισε την κατάσταση "όχι μόνο χαοτική, αλλά εμπόλεμη".

Ο Χότζκινσον είχε αναρτήσει μηνύματα εναντίον του Τραμπ και ήταν μέλος ομάδων εναντίον των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο βουλευτής Τιμ Ράιαν, ο οποίος νωρίτερα χθες προπονούνταν για το παιχνίδι με συναδέλφους Δημοκρατικούς, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον πρέπει να "ρίξουν νερό στο κρασί τους" όσον αφορά τις πολιτικές τους δηλώσεις. "Πρέπει να επιστρέψουμε εκεί (...) όπου τα πράγματα δεν γίνονται σε προσωπικό επίπεδο και δεν κατακρίνουμε ο ένας τον άλλο τόσο πολύ. (Αυτό) πρέπει να σταματήσει. Πυροβολήθηκε μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου γιατί δεν ήταν αρεστές οι πολιτικές του γνώμες", είπε ο Ράιαν.

Το παιχνίδι μπέιζμπολ μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών, το οποίο αποσκοπεί στην ανεύρεση πόρων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, θα διεξαχθεί κανονικά αύριο στο Νάσιοναλ Παρκ (Εθνικό Πάρκο) της Ουάσιγκτον.

Εκκλήσεις για ενότητα

Ο Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε τον θάνατο του δράστη, κάλεσε για ενότητα: "Είμαστε πιό ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι και όταν συνεργαζόμαστε για το κοινό καλό", είπε.

Σε ένδειξη ενότητας, ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν είπε: "Μία επίθεση εναντίον ενός μας αποτελεί επίθεση εναντίον όλων μας", ενώ η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόσι, έκανε παρόμοιες δηλώσεις.

Το συμβάν έγινε λίγο μετά τις 7:00 π.μ. τοπικής ώρας (2:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Στο γήπεδο υπήρχαν 20 βουλευτές και δύο γερουσιαστές, και οι πυροβολισμοί κράτησαν περίπου 10 λεπτά.

Δύο βουλευτές που βρίσκονταν στον χώρο είπαν ότι φαίνεται ότι υπήρχε πολιτική παρακίνηση στην επίθεση. Ο βουλευτής Τζεφ Ντάνκαν είπε ότι ενώ έφευγε από το γήπεδο, τον πλησίασε ο δράστης στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. "Με ρώτησε ποιοί προπονούνταν σήμερα το πρωί, Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκράτες, και του απάντησα, Είναι Ρεπουμπλικανοί", είπε σε δημοσιογράφους ο Ντάνκαν. Ο βουλευτής Ρον Ντε Σάντις έδωσε παρόμοια περιγραφή.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, δήλωσε ότι του είχαν πει πως ο Χότζκινσον είχε εργαστεί ως εθελοντής στην προεκλογική του εκστρατεία. "Ας το πω όσο πιό ξεκάθαρα μπορώ: Η βία κάθε είδους είναι απαράδεκτη στην κοινωνία μας, και καταδικάζω το γεγονός αυτό με τους δριμύτερους όρους", είπε ο Σάντερς.

Ο βουλευτής Μο Μπρουκς είπε στο CNN ότι άκουσε ένα "μπαμ" και μια σειρά πυροβολισμών και είδε τον δράστη να πυροβολεί μέσα από το συρματόπλεγμα του γηπέδου. Όταν χτυπηθηκε ο Σκαλίς, έπεσε στο έδαφος και σύρθηκε μακριά από τον ένοπλο, αφήνοντας στο πέρασμά του σημάδια αίματος. Οι δύο αστυνομικοί του Καπιτωλίου που βρίσκονταν εκει για ασφάλεια των βουλευτών άρχισαν να πυροβολούν τον δράστη, είπε ο Μπρουκς.

"Αν δεν ήταν για την αστυνομία του Καπιτωλίου και τον ηρωισμό που επέδειξαν", είπε ο Μπρουκς, "θα μπορούσαμε να είχε γίνει σφαγή. Το μόνο που είχαμε ήταν τα ρόπαλα του μπέιζμπολ εναντίον ενός όπλου. Στατιστικά, δεν έβγαινε".

Η χθεσινή επίθεση αποτελεί την πρώτη επίθεση με πυροβολισμό εναντίον μέλους του Κογκρέσου από τον Ιανουάριο του 2011, όταν τραυματίστηκε σοβαρά η Δημοκρατική βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς σε απόπειρα δολοφονίας της σε συγκέντρωση ψηφοφόρων από την περιφέρειά της στο Τούκσον της Αριζόνα. Έξι άτομα σκοτώθηκαν. Η Γκίφορντς παραιτήθηκε από το Κογκρέσο και έγινε ακτιβίστρια υπέρ των περιορισμών χρήσης όπλων.