Skip to main content

Σε κρίσιμη καμπή οι ιχθυοκαλλιέργειες

Σε μείωση της παραγωγής τους κατά 30% εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν το 2010 οι εγχώριες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την κάμψη των τιμών στα ψάρια υδατοκαλλιεργειών. Παρ
Σε μείωση της παραγωγής τους κατά 30% εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν το 2010 οι εγχώριες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την κάμψη των τιμών στα ψάρια υδατοκαλλιεργειών και για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Οι χαμηλές τιμές πώλησης των ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών (παρά τη μικρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες) έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Ηellastat, τις ηγέτιδες εταιρίες στον κλάδο να προβαίνουν σε μικρότερες τοποθετήσεις γόνου, με στόχο τον περιορισμό της παραγωγής και την εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
 
H άναρχη ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στη χώρας μας, όπως επισημαίνεται στη μελέτη,  έχει προκαλέσει υπερπαραγωγή και πτώση τιμών, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, ο οποίος πάντως στην τσιπούρα και το λαβράκι εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στη Μεσόγειο, καθώς πέρυσι η Ελλάδα είχε το 41% της συνολικής παραγωγής γόνου και το 50% περίπου της παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών.
 
Σήμερα στον κλάδο δραστηριοποιούνται 110 περίπου εταιρίες, εκ των οποίων μικρός αριθμός είναι μεγάλου μεγέθους. Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός του, με το 75% περίπου της παραγωγής να προωθείται σε αγορές του εξωτερικού. Η αξία των περυσινών εξαγωγών προσέγγισε τα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ιχθυοκαλλιέργειες να αποτελούν τον κορυφαίο εξαγωγικό κλάδο της χώρας μας στα τρόφιμα και ποτά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου, με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έχει να κάνει με την έλλειψη ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, με συνέπεια πολλές μονάδες να δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς αβεβαιότητας, σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ενδιαφέρον, τέλος, προκαλεί και το συμπέρασμα της μελέτης ότι η συγκέντρωση που χαρακτηρίζει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς αρκετές εταιρίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια να οδηγηθούν σε έξοδο από αυτόν.

Βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Υδατοκαλλιέργειας:

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Ι.Α.Τσουκαλά, στην Επιτροπή Αλιείας του ΕΚ

Το θέμα της σχεδίασης μιας ενιαίας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας απασχόλησε την Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου. Στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς τρεις εξειδικευμένες μελέτες για την υδατοκαλλιέργεια, στις οποίες θα βασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, εισηγητής του θέματος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενός δεσμευτικού, κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για την υποστήριξη του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας. Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι "ο συγκεκριμένος τομέας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την Ευρώπη, σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, αλλά και στην προστασία του τομέα έναντι των υποδεέστερων - σε αξία και ποιότητα - προϊόντων τρίτων χωρών.

Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης της υδατοκαλλιέργειας με την έρευνα, ώστε με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας. Παραδειγματικά αναφέρθηκε σε καινοτόμες μεθόδους παραγωγής με αυτοκινούμενους κλωβούς που αναπτύσσονται σε ερευνητικά κέντρα των Η.Π.Α. και οι οποίες υπόσχονται αυξημένη ποιοτική παραγωγή με ταυτόχρονη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ε.Ε. με βάση τη συνολική παραγωγή, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. σε συγκεκριμένα είδη ιχθύων, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, έχοντας το 72% της συνολικής παραγωγής. Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 80% των προϊόντων της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας προορίζονται για εξαγωγές. Η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει ισχυρό κοινωνικό ρόλο, καθώς υποστηρίζει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες βρίσκονται στην περιφέρεια, σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ