Skip to main content

Σε κρίση η αγορά κατοικίας στη Βουλγαρία

Μεγάλη είναι η κρίση στην αγορά κατοικίας της Βουλγαρίας σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που σημειώνουν τόσο πτώση των τιμών όσο και μείωση του αριθμού των νεόκτιστων.

Κρίση διέρχεται η αγοράκατοικίας στη Βουλγαρία σύμφωνα μεστοιχεία του Βουλγαρικού ΕθνικούΙνστιτούτου Στατιστικής αλλά και τηςεταιρίας συμβουλευτικήςκαι επενδύσεων ArcoRealEstate. Στη χώρα παρατηρείται τόσο πτώση των τιμών τωνακινήτων, όσο και μείωση στον αριθμόνεόδμητων κατοικιών το πρώτο εξάμηνοτου 2009 όπως παρατηρείται στις έρευνεςπου δημοσιεύτηκαν.


Κατάτο βουλγαρικό Εθνικό ΙνστιτούτοΣτατιστικής οι τιμές τωνκατοικιών στη Βουλγαρία εμφανίζουνπτώση που προσεγγίζει το 10% το δεύτεροτρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το πρώτοτρίμηνο του ίδιου έτους και πτώση τηςτάξης του 22% σε σχέση με το αντίστοιχοδιάστημα του 2008.


Σεσύνολο για τη χώρα, το πρώτο εξάμηνο του2009 σημειώθηκε πτώση 23% των τιμών τωνκατοικιών σε σύγκριση με την αντίστοιχηπερίοδο του 2008. Εκτιμάται πως η πτώσητων τιμών θα συνεχιστεί τουλάχιστονμέχρι το τέλος του έτους, ενώ οιυπερτιμημένες ιδιοκτησίες σε μεγάλεςπόλεις είναι πλέον φθηνότερες τουλάχιστονκατά 30%.


Τοκόστος, κατά μέσο όρο, για ένα τετραγωνικόμέτρο είναι μεταξύ 350 και 400 ευρώ, ενώ ητιμή πώλησης νέων κατασκευών κυμαίνεταιαπό 700 έως 800 ευρώ. Τονίζεται ακόμα πωςυπάρχει η δυνατότητα για τις κατασκευαστικέςεταιρείες, που έχουν ήδη συνάψει συμφωνίεςστα 1.000 ευρώ/τ.μ. να μη προβούνσε μείωση των τιμών και να περιμένουντο τέλος της οικονομικής κρίσης. Αξίζειεπίσης να σημειωθεί ότι οι αγορέςνεόδμητων ακίνητων αντιπροσώπευαν μόνοτο 20% του συνόλου των αγορών το τελευταίοεξάμηνο και το ποσοστό συνεχίζει ναμειώνεται.


Σύμφωνατώρα με την εταιρία Arco Real Estate ο αριθμόςτων νεόδμητων κατοικιών στη Βουλγαρίαθα μειωθεί κατά 25% μέχρι το τέλος του2009. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στηνυπόθεση ότι ο ρυθμός οικοδόμησης νέωνκατοικιών θα παραμείνει σταθερός. Μείωσηπαρατηρείται και στο ρυθμό έκδοσηςοικοδομικών αδειών, με εξαίρεση τη Σόφιαόπου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009παρουσιάστηκε αύξηση στην έκδοση αδειώνκατά 15,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το2008.


Όπωςυπογραμμίζεται παρατηρείται το φαινόμενοόπου εταιρείες που ήδη διαθέτουνοικοδομικές άδειες καθυστερούν τηνοικοδόμηση από φόβο αδυναμίας διάθεσηςτων νέων κατοικιών, με αποτέλεσμα ναελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστείέλλειψη ετοιμοπαράδοτων κατοικιών το2010.


Τέλος,στην έρευνα υπογραμμίζεται πως δενπαρατηρείται μεγάλη μείωση της ζήτησηςνεόδμητων κατοικιών, ενώ η παροχή δάνειωνεκ μέρους των τραπεζών έχει καταστείευκολότερη. Οι προαναφερθέντες λόγοισυγκρατούν τις τιμές των νεόκτιστωνκατοικιών σε υψηλά επίπεδα.


Φ.Λ.