Skip to main content

Μέχρι... Κούβα και Νέα Υόρκη για Χριστούγεννα οι βορειοελλαδίτες

Σε ποιους προορισμούς θα ταξιδέψουν οργανωμένα οι βορειοελλαδίτες στη φετινή εορταστική περίοδο. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι κρατήσεις

Από Κούβα μέχρι και... Νέα Υόρκη επέλεξαν φέτος οι βορειοελλαδίτες, εκτός των κλασικών ευρωπαϊκών προορισμών, σε ό,τι αφορά τις διακοπές τους για την χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, φέτος, στην πλειοψηφία τους, οι βορειοελλαδίτες επέλεξαν οικονομικούς προορισμούς για να περάσουν τις γιορτές τους, ενώ μηδενική ζήτηση παρουσίασαν προορισμοί οι οποίοι έχουν πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, υπήρχαν και τα... παράδοξα για τα δύσκολα δεδομένα της εποχής, όπως οι κρατήσεις σε προορισμούς εκτός Ευρώπης, κυρίως σε Κούβα και Νέα Υόρκη.

«Ορισμένοι επέλεξαν την πατρίδα του Φιντέλ Κάστρο για να περάσουν φέτος τις διακοπές τους. Μια χώρα με εντελώς διαφορετικό κλίμα από τον χειμώνα της Ελλάδας, που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς οι οποίοι θέλουν να δούν το κάτι διαφορετικό και να μάθουν περισσότερα για τη χώρα ενός ηγέτη που πέθανε πρόσφατα και αποτέλεσε θρύλο της εποχής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, οι κρατήσεις μέσω των τουριστικών πρακτορείων για τη φετινή εορταστική περίοδο κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν είχαν ταξιδέψει οργανωμένα για να περάσουν τις διακοπές τους εντός και εκτός συνόρων περίπου 9.000-10.000 βορειοελλαδίτες.

Για φέτος, Πράγα, Βιέννη και Βουδαπέστη αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς των βορειοελλαδιτών για τα αεροπορικά ταξίδια εξωτερικού, ενώ σε ό,τι αφορά τα οδικά ταξίδια, οι προορισμοί που προτιμούν κυρίως οι ταξιδιώτες βρίσκονται στις γειτονικές χώρες όπως Σόφια, Μπάνσκο, Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη και Ντουμπρόβνικ.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εσωτερικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, την τιμητική τους έχουν για ακόμη μια φορά τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας (Καϊμάκτσαλάν, Ελατοχώρι, Σέλι). Κορυφαίοι προορισμοί ωστόσο για οργανωμένα ταξίδια είναι το Μέτσοβο και η λίμνη Πλαστήρα, ενώ αρκετοί είναι οι βορειοελλαδίτες που επέλεξαν το Περτούλι και το Καρπενήσι.

Πάντως, τη φετινή χρονιά οι προορισμοί που έχουν δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις (Βέλγιο, Γαλλία, Τουρκία) μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, ακόμα και σε σχέση με πέρυσι που είχαν μειωθεί κατά 50%, ενώ όσον αφορά την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη δεν υπήρξε ούτε μια κράτηση.

Όπως τόνισε ο κ. ίδιος, αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος υπάρχει μια μικρή αλλαγή στο προφίλ των ταξιδιωτών, καθως αρκετοί νέοι έως 35 - 40 ετών, περισσότεροι από πέρυσι, έκλεισαν μέσω πρακτορείων τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, σε αντίθεση με τη ζήτηση από συνταξιούχους η οποία παρουσιάζει καθοδική πορεία.