Skip to main content

Σε Κορδελιό και Εύοσμο ο Τσιρώνης για την έντονη δυσοσμία

Συνεχίζεται το φαινόμενο, εκτός λειτουργίας για συντήρηση από αρχές Νοεμβρίου τα ΕΛΠΕ - Αυξημένες οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM-10

Επίσκεψη στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου πραγματοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. Η επίσκεψη του κυβερνητικού στελέχους είχε προγραμματιστεί στη διάρκεια σύσκεψης η οποία είχε γίνει στο γραφείο του στην Αθήνα, όταν είχε ακόμη την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Είχε, δε, προσδιοριστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο λόγος της επίσκεψης θα ήταν να διαπιστώσει από κοντά το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με τη δυσοσμία η οποία παρατηρείται από τις αρχές του καλοκαιριού, σε κάποιες περιοχές του δήμου, κυρίως στην πέμπτη συνοικία του Ελευθερίου Κορδελιού, θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει η Greenagenda.gr. Ο κ. Τσιρώνης αποφάσισε να επισκεφθεί την περιοχή παρότι δεν διαθέτει πλέον το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος το οποίο μετά τον ανασχηματισμό βρίσκεται στα χέρια του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου.  

Ο αναπληρωτής υπουργός πήγε αρχικά στο δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Πέτρο Σούλα και στελέχη του δήμου με τους οποίους συζήτησε ξανά το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Σούλα ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα χρηματοδοτήσει από κονδύλια του Πράσινου Ταμείου την αναβάθμιση της λειτουργίας του σταθμού μέτρησης ρύπων ο οποίος λειτουργεί στο Κορδελιό. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε, επίσης, ότι ξεκίνησαν οι έκτακτοι έλεγχοι στην περιοχή από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, κάτι το οποίο είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη της Αθήνας.

Εκτός λειτουργίας τα ΕΛΠΕ

Στη συνέχεια ο κ. Τσιρώνης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο περιόδευσε σε περιοχές του Κορδελιού όπου παρατηρείται η δυσοσμία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σούλας στη Voria.gr ο αναπληρωτής υπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ύπαρξη της δυσοσμίας, χωρίς πάντως, κανείς ακόμη να είναι σε θέση να διαπιστώσει την αιτία που την προκαλεί.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς εδώ και αρκετές ημέρες και συγκεκριμένα από τις αρχές Νοεμβρίου οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία πολλοί θεωρούν ως υπεύθυνα για την δυσοσμία, είναι εκτός λειτουργίας. Ειδικότερα, από τις 3 Νοεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή διακοπή λειτουργίας των ΕΛΠΕ οι εγκαταστάσεις των οποίων σταμάτησαν να λειτουργούν πλήρως από τις 6 Νοεμβρίου. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ διακόπηκε για την προγραμματισμένη συντήρηση, τον έλεγχο και τον καθαρισμό του εξοπλισμού που γίνεται κάθε διετία.

Ωστόσο, παρά την πλήρη διακοπή λειτουργίας της μονάδας η δυσοσμία παραμένει, ενώ συνεχίζονται τα σχόλια στα social media που ενοχοποιούν τη συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση ως υπεύθυνη για τη δυσοσμία.

Τα μικροσωματίδια

Στο μεταξύ, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM-10 όπως καταγράφονται στο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων του Κορδελιού εμφανίζονται αυξημένες τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που καταγράφηκαν στις αρχές του μήνα. Συγκεκριμένα την 1η και 2η Νοεμβρίου τα PM-10 ανιχνεύτηκαν στα 21mgr/m3 και 26 mgr/m3, ενώ στις 8 και 9 Νοεμβρίου οι αντίστοιχες τιμές ήταν στα 54 mgr/m3 και 69 mgr/m3 αντιστοίχως. Επιπλέον, σε όλες ανεξαιρέτως τις ημέρες οι συγκεντρώσεις μιρκοσωματιδίων στην περιοχή του Κορδελιού ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες μετρήσεις τις οποίες κατέγραψε ο αντίστοιχος σταθμός ο οποίος λειτουργεί στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  

Μετρήσεις από ιδιωτική εταιρεία

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου το προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων στην επίμαχη περιοχή και από μια ιδιωτική εταιρία. Τη σχετική απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο. Η σύμβαση, προϋπολογισμού 7.800 ευρώ θα είναι πεντάμηνης διάρκειας και οι μετρήσεις θα είναι 24ωρες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε τι φταίει» τονίζει στη Voria.gr ο κ. Σούλας και προσθέτει: «όταν οι αρμόδιοι φορείς σηκώνουν τα χέρια ως προς την αιτία που προκαλεί τη δυσοσμία, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κρίσεις ως προς αυτό. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο υπερβαίνει την αρμοδιότητα του δήμου, παρόλα αυτά κινούμαστε προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να το διαλευκάνουμε. Οι κάτοικοι παραπονούνται ότι μυρίζει υδρόθειο, κάτι το οποίο μπορεί να εκλύεται από πολλές πηγές. Θα αναζητήσουμε όλες τις πιθανές αιτίες, όμως μέχρι να εξακριβωθεί τι ακριβώς φταίει δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε ανεύθυνες κρίσεις» επισημαίνει ο κ. Σούλας.

Παράλληλα, προχωρά η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ για την υλοποίηση ενός ειδικού ερευνητικού προγράμματος. Θα διαρκέσει 18 μήνες και θα περιλαμβάνει μετρήσεις σε όλη την περιοχή για μια σειρά ρύπους, ακόμη και ορισμένους οι οποίοι σήμερα δεν ανιχνεύονται από τα εγκατεστημένα όργανα στο σταθμό Κορδελιού. Οι μετρήσεις θα γίνονται καθ’ όλο το 24ωρο.