Skip to main content

Κόμβος πρασίνου το πάρκο με τα ελαστικά στη Λαγκαδά (φωτο)

Μέχρι πότε εκτιμάται ότι θα έχουν μετατραπεί σε χώρους πρασίνου τα δύο πάρκα στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίων Πάντων.

Σε κόμβο πρασίνου σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης να μετατρέψει δύο πάρκα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό με τα ελαστικά, που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Λαγκάδα και Αγίων Πάντων.  

Το συγκεκριμένο πάρκο με τα ελαστικά, τα τελευταία χρόνια, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους περίοικους, καθώς ο χώρος είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης ενώ παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης.

Ο αστικός κήπος, με την επαναχρησιμοποίηση 1.500 περίπου ελαστικών αυτοκινήτων, είχε διαμορφωθεί στο πρότυπο λειτουργίας των κοινόχρηστων κήπων της Ν. Υόρκης και του Λονδίνου, ωστόσο, έμεινε μόνο στα σχέδια.

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει να αλλάξει αυτή την εικόνα στην περιοχή, μετατρέποντάς τους δύο χώρους σε έναν κόμβο πρασίνου.



Αυτή την περίοδο, μετά από τις οδηγίες του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, διενεργείται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος η μελέτη για τη μετατροπή των δύο χώρων. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού και μετά από την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διαλυθεί αυτό το πάρκο και στη θέση του να γίνει από το φθινόπωρο ένα κανονικό πάρκο, ένας σημαντικός χώρος πρασίνου», είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς.

Η μελέτη περιλαμβάνει αλλαγές και στα δύο πάρκα, τα οποία χωρίζονται από την οδό Αγ. Πάντων. Αρχικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα απομακρυνθούν από το πάρκο τα ελαστικά των αυτοκινήτων και θα καθαριστεί ο χώρος. Και στους δύο χώρους θα αυξηθεί το πράσινο, με φύτευση νέων δέντρων αλλά και χαμηλών θάμνων.



Σύμφωνα τον προϊστάμενο του τμήματος Μελετών και Σχεδιασμού Αστικού Περιβάλλοντος  Αστέριο Μουστακλή, στο χώρο θα τοποθετηθούν παγκάκια για να τους κατοίκους και τους περαστικούς. Θα δημιουργηθούν κάποιες «διαδρομές», οι οποίες θα ξεκινούν από το ένα πάρκο και θα συνεχίζονται στο διπλανό.

Παράλληλα, στα δύο πάρκα θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά, καθώς σήμερα οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ελλιπή φωτισμό, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση των πολιτών κυρίως τις βραδινές ώρες.