Skip to main content

Σε Κομοτηνή και Διδυμότειχο σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης

Συνεχίζει την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο επικεφαλής του Ποταμιού, που θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο.

Την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο θα επισκεφτεί σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αυτήν την ώρα ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Κομοτηνής Γ. Φιλιππίδη και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Κ. Φιλιππίδη. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου θα δει τον Περιφερειάρχη Χ. Μέττιο και λίγο αργότερα τον δήμαρχο Κομοτηνής Γ. Πετρίδη.

Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον Στρατηγό της 16ης μεραρχίας Χ. Λαλούση και τους οπλίτες του στρατοπέδου και στις 17.30 θα επισκεφτεί τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας.

Η διήμερη περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ξεκίνησε από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας χθες το πρωί. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού επισκέφθηκε τα ΤΕΙ Καβάλας, ενώ το μεσημέρι βρέθηκε στην Ξάνθη.

Σε δήλωσή του από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε: «Το Ποτάμι όπως έχουμε πει, ξεκινάει μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, να μιλήσει με τους ανθρώπους της παραγωγής, τους ανθρώπους της δημιουργίας να πει πώς βλέπει τα πράγματα και πως υπάρχουν λύσεις και βέβαια να εμπλουτιστεί και με ιδέες και με ανθρώπους. Ξεκίνησα εδώ από το ξημέρωμα, από την ιχθυόσκαλα να δούμε τους παραγωγικούς πυλώνες της πόλης. Θα πάμε εκεί που δουλεύουν οι άνθρωποι να συζητήσουμε μαζί τους για όλα αυτά που τους απασχολούν και για να πούμε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει η Ελλάδα που παράγει και που δημιουργεί πέρα από την Ελλάδα των γραφειοκρατών και των κομματικών υπαλλήλων. Δουλεύει η δημιουργική Ελλάδα για να πληρώνεται το κομματικό κράτος. Κάποια στιγμή θα το ανατρέψουμε».

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιο Μητρόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Θεοδωράκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους: «To ΤΕΙ Καβάλας αποτελεί μια σφραγίδα για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την Καβάλα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να συγκρατούν τους νέους και να μη φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά προφανώς να υπάρχουν και δουλειές για να μπορούμε να τους απορροφήσουμε. Πρέπει όμως να γίνει μια τεράστια προσπάθεια στην εκπαίδευση και φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει το ρόλο που πρέπει να παίξουν τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία τους καλού, μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και πολιτών που πιστεύουν ότι η δύναμη μας είναι να το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με τον Πρόεδρο, τους καθηγητές και την ηγεσία του Ιδρύματος για τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την εκπαίδευση και τον τρόπο που οφείλει να κινηθεί η κεντρική πολιτεία. Τους είπαμε ότι είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το Ίδρυμα ψηλά, να απελευθερωθούν από τα δεσμά του κεντρικού κράτους. Πρέπει δηλαδή να τους δώσουμε τη δυνατότητα και να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας καλύτερα και να τα προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας -που είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να παίξουν και έναν οικονομικό ρόλο, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μεταπτυχιακούς φοιτητές απ' όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να βοηθούν και την ελληνική οικονομία αλλά και να διαδίδουν το εκπαιδευτικό όραμα της χώρας».

Για τους απολυμένους στο εργοστάσιο λιπασμάτων: «Είδα τους απολυμένους. Πήγα στα δικαστήρια, με ενημέρωσαν και τους είπα ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή παραγωγή. Δεν θα μας σώσουν τα δανεικά. Πρέπει να παράγουμε και το κράτος των Αθηνών πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να μην χαθούν αλλά και να μην είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν δουλεύουν για το κοινό καλό αλλά για το δικό τους όφελος».

Για την περιοδεία του στη Θράκη: «Θα πάω στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και θα καταλήξω στο Διδυμότειχο -απ’ εκεί που πήρα το απολυτήριό μου ως φαντάρος. Είμαστε παρόντες και προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε μια περίοδο, που τα εθνικά θέματα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Είναι υποχρέωσή μας να μιλήσουμε με τους ανθρώπους εδώ. Η δική μας άποψη, όπως ξέρετε, είναι ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει μια εθνική πολιτική. Γι' αυτό ακριβώς έχουμε προτείνει την δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε οι αποφάσεις να μη λαμβάνονται από έναν και να μην υπάρχει μια αυθαίρετη ερμηνεία των πραγμάτων, αλλά όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, να χρεώνεται τις μεγάλες εθνικές αποφάσεις».

Για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο στην Καβάλα: «Το πρόβλημα με τα λουκέτα, με την ανεργία δεν είναι τωρινό. Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα βασανίζεται από την κρίση. Το θέμα είναι ότι η ανατολή αργεί και είμαστε συνέχεια στο σκοτάδι. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε και το είπαμε στη Βουλή -με αφορμή τον προϋπολογισμό. Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Δεν πρέπει να κοιτάμε το κομματικό κράτος, το κράτος της σπατάλης που μας έφερε ως εδώ, πρέπει κυρίως να κοιτάμε την αγορά, τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους της ιδιωτικής οικονομίας.Εμείς όπως ξέρετε, είμαστε ένα κίνημα που υπερασπιζόμαστε πάνω απ' όλα, την ιδιωτική οικονομία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να αγωνιζόμαστε γι΄αυτό αλλά όσο επικρατεί στο κράτος των Αθηνών η άποψη ότι αυτό που προέχει είναι το κομματικό κράτος, η χώρα θα έχει καινούργια λουκέτα και περισσότερους ανέργους».

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ξάνθη ο επικεφαλής του Ποταμιού επισκέφθηκε την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά το πέρας της συνάντησης ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συνάντηση. Πραγματικά είναι ενδιαφέροντα τα όσα έχετε κατορθώσει εσείς, οι καθηγητές, οι φοιτητές, το προσωπικό. Θα ήταν πραγματικά σημαντικό να μπορούσαν οι Έλληνες να δουν τις εγκαταστάσεις αυτού του Πανεπιστημίου. Γιατί η χώρα, για να πάει μπροστά, θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα πρέπει να βασιστεί στα παιδιά της. Δε θα πρέπει να τα διώχνουμε. Θα πρέπει να τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνονται εδώ σπουδαίοι επιστήμονες και, επίσης, να συνδέουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε όλα αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν με τον κόπο και τα λεφτά του ελληνικού λαού να μπορούν αύριο να απορροφηθούν και από τις τοπικές οικονομίες. Είναι ένα σπουδαίο έργο. Θα πρέπει να προσπαθούμε. Νομίζω πως είμαστε ακόμα στην αρχή, αν θεωρήσουμε ότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».