Skip to main content

Μηνύματα μνήμης για το Ολοκαύτωμα από τη Θεσσαλονίκη(vid)

Η εκδήλωση μνήνης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Με τους ψαλμούς του Δαυίδ ξεκίνησε η εκδήλωση μνήνης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε τη συμβολή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη φυσιογνωμία και την ιστορία της πόλης. Ακόμα, υπογράμμισε πως η εβραϊκή κονότητα αποτελεί ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, οι  οποίες είναι σε πολύ καλό σημείο.

Από πλευράς του, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του χαρακτήρισε εξοργιστικό περιστατικό τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος της πόλης και υπενθύμισε ότι ο ρατσισμός έχει κάνει την εμφάνιση του ξανά στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ο αντισημιτισμός αναβιώνει.

«Η μαύρη σελίδα του Ολοκαυτώματος οφείλει να είναι η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο που θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί» σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη βεβήλωση τόσο του μνημείου ολοκαυτώματος όσο και της αφίσας της έκθεσης «Κοινοί Ιεροί Τόποι» που είχε πάνω της το αστέρι του Δαυίδ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μίλησε πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο πρέσβης της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ. Ο κ. Πλέτνερ σημείωσε ότι η νεότερη γενιά Γερμανών αισθάνεται μια αιώνια ντροπή για αυτά που έκαναν Γερμανοί. «Το κακό που έγινε δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά έχουμε ιερό καθήκον νη μην ξεχάσουμε ποτέ το Ολοκαύτωμα», τόνισε.

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν διαγράφονται. Πρέπει το γερμανικό κράτος να τιμήσει την υπογραφή του, να αποζημιώσει και να δικαιώσει τα θύματα. Η πόλη αυτή βέβαια, το ελάχιστο που έχει να κάνει, είναι να απαλλάξει τους δρόμους της από τους συνεργάτες των Ναζί», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και οι πρόξενοι της Ιταλίας και της Γερμανίας.