Skip to main content

Σε κινεζικούς ρυθμούς η Θεσσαλονίκη - Άρωμα Πεκίνου στο κέντρο (vid)

Ξεκίνησαν από το πρωί οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Δράκοι και κουνγκ φου

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, και παρουσία του Κινέζου πρέσβη, Τζόου Σιαολί, του δημαρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, εκπροσώπων της ΔΕΘ και της κινέζικης κοινότητας, πραγματοποιείται μπροστά από την νότια πύλη της Έκθεσης η έναρξη της κινέζικης πρωτοχρονιάτικης γιορτής.

Στο σημείο έκαναν την εμφάνισή τους κινεζικοί δράκοι, ενώ μια ομάδα νεαρών πραγματοποίησε εντυπωσιακές επιδείξεις κουνγκ – φου. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Λίγο μετά τις 10:00, έγινε έπαρση σημαίας τόσο της ελληνικής όσο και της κινέζικης. «Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο πολιτισμοί που έδωσαν τα φώτα τους στον πλανήτη και ήρθε η ώρα η ιστορική τους σχέση να γίνει και οικονομική. Η Θεσσαλονίκη που ήταν μέρος του δρόμου μεταξιού ήρθε η ώρα να γίνει ξανά αυτό που ήταν: σημείο συνάντησης μεταξύ των δύο πολιτισμών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

Ο ίδιος ευχαριστησε την κινέζικη κοινότητα και τον Ηλία Ψινάκη για την προσπάθειά του να βελτιώσει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να περηφανεύεται για την ομορφιά και την καινοτομία της. Αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ δύσης και ανατολής», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Κινέζος πρέσβης στη χώρα μας, Τζόου Σιαολί. Επισήμανε, δε, ότι είναι η δευτερη φορά που η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ.

«Κοινή στρατηγική δεσμευση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι το λιμάνι του Πειραία να μετατραπεί στον σημαντικότερο κόμβο της Μεσογείου, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή, που θα ξεκινάει από Πειραιά και θα καταλήγει στην ανατολική και κεντρική ευρώπη και θα περνάει και από Θεσσαλονίκη, θα ενώνει το θαλάσσιο και ηπειρωτικό κομματι του δρόμου του μεταξιου», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις κυρίως στους τομείς μεταφορών ενεργειας τηλεπικοινωνιών».

Η 82η ΔΕΘ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός άνευ προηγουμένου πλήθους κόσμου, εκτίμησε, καταλήγοντας.

Τα δρώμενα θα μεταφερθούν στην οδό Αισώπου, στην λεγόμενη Chinatown, όπου ήδη έχει στολιστεί εδώ και μέρες με σημαιάκια και κόκκινα κινέζικα φαναράκια. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση με τους δράκους, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κινέζικα φαγητά, τα οποία θα ετοιμάσουν οι εκπρόσωποι της κινέζικης κοινότητας. Στις εκδηλώσεις θα παρεβρεθεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για το 2ο Ελληνοκινεζικό forum στο δημαρχείο. Τη συνάντηση θα χαιρετίσουν ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις με θέμα τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και από τον Δήμαρχο Μαραθώνα και Πρόεδρο της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλία Ψινάκη.
Κινέζικο χρώμα και άρωμα θα αποκτήσει από τις 16.00 έως τις 18.00 και η πλατεία Αριστοτέλους, όπου και εκεί θα λάβουν χώρα δρώμενα της κινέζικης παράδοσης, τόσο με τους δράκους, όσο και με την μουσική και τις επιδείξεις κουνγκ – φου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2017 ως Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Κίνας, καθώς και του εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo και την Ένωση Κινέζων Θεσσαλονίκης.