Skip to main content

Σε κίνδυνο οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών στο Θεαγένειο

Με δήλωση - άρνηση οι νοσηλευτές, που μέχρι τώρα έκαναν τη διάλυση των φαρμάκων για τις χημειοθεραπείες, αποσύρονται από αυτά τα καθήκοντα.

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό με εκατοντάδες οργανικές θέσεις κενές και υποχρηματοδότηση, είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, σε σημείο μάλιστα να κινδυνεύουν να διακοπούν οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο.

Ο λόγος είναι η απόφαση των νοσηλευτών να σταματήσουν, με δήλωση – άρνησή τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, να πραγματοποιούν τη διάλυση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες, αφού η διαδικασία αυτή, όπως λένε, είναι αρμοδιότητα φαρμακοποιού και όχι νοσηλευτή. Πρόκειται για φάρμακα κυτταροστατικά, ιδιαίτερα τοξικά, με μεταλλαξιογόνες δράσεις, τα οποία χτυπούν μεν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά παράλληλα κάνουν βλάβη και στα υγιή. Η διάλυση των φαρμάκων για την παρασκευή της θεραπείας, υπάγεται στα καθήκοντα του φαρμακοποιού του νοσοκομείου. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού εδώ και αρκετά χρόνια τη διάλυση του φαρμάκου την κάνουν οι νοσηλευτές, πάνω από ένα καρότσι νοσηλείας, παρότι βάσει νόμου δεν περιλαμβάνεται στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης μετρά συνολικά 400 κενές οργανικές θέσεις.

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλαπλά, με πρώτο και κύριο την επισφαλή ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. «Όταν οι νοσηλευτές αναλαμβάνουν τη διάλυση του φαρμάκου, υπάρχει κίνδυνος να μην το παρασκευάσουν σωστά και να μην έχει το αποτέλεσμα που θα πρέπει να έχει στον ασθενή», εξηγεί στη Voria.gr η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο. Και προσθέτει: «Οι νοσηλευτές δεν έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση για να κάνουν αυτή τη διαδικασία, άσχετο αν αναγκάζονται να την αποκτήσουν εμπειρικά, πράγμα που είναι απαράδεκτο εν έτει 2016». Ακόμη, κίνδυνος υπάρχει και για τον νοσηλευτή αφού πρέπει να χειριστεί ουσίες ιδιαίτερα τοξικές και επιβλαβείς και για τον ίδιο. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για το πού, πώς και από ποιον πρέπει να διαλύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα. Τέλος, η κ. Γραμματικοπούλου τονίζει και την κατασπατάληση των φαρμάκων που προκύπτει εξαιτίας αυτής της διαδικασίας, η οποία κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ στο νοσοκομείο, μιας και τα φάρμακα αυτά είναι πολύ ακριβά.  

Η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων οδήγησε σε αλλότρια καθήκοντα τους νοσηλευτές εμπλέκοντάς τους στη διάλυση κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Γεγονός παράνομο που αντίκειται στην ελληνική και ευρωπαική νομοθεσία, αποτέλεσμα αυτού επισφαλή διαδικασία χημειοθεραπειών και κατασπατάληση φαρμάκων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι νοσηλευτές μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν τη δήλωση – άρνηση με την οποία θα αποκλείουν τους εαυτούς τους από αυτή τη διαδικασία. «Ας πάρει την ευθύνη η διοίκηση για το πώς θα κάνουν τις χημειοθεραπείες τους οι καρκινοπαθείς από εδώ και στο εξής», λέει η κ. Γραμματικοπούλου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την υποστελέχωση που υφίσταται το νοσοκομείου και ότι μέχρι στιγμής, οι τρεις διαθέσιμοι φαρμακοποιοί του νοσοκομείου δεν αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία. Όπως η ίδια αναφέρει, για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί και η Διοίκηση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χωρίς να έχει δοθεί κάποια λύση έως τώρα. «Ας πάρουν αυτοί την πολιτική ευθύνη να μείνουν οι καρκινοπαθείς χωρίς χημειοθεραπεία», λέει χαρακτηριστικά η κ. Γραμματικοπούλου.

Χωρίς τέλος οι ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις κενές οργανικές θέσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες φθάνουν τις 45.400. Πιο συγκεκριμένα, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

  • Θεαγένειο: 400 κενές οργανικές θέσεις
  • Γεννηματάς: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις
  • Παπανικολάου: 35%-70% κενές οργανικές θέσεις ανάλογα με την υπηρεσία
  • Ιπποκράτειο: 150 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο-κενές740
  • ΑΧΕΠΑ: 433 κενές οργανικές θέσεις
  • Άγιος Δημήτριος: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις
  • Παπαγεωργίου: πάνω από 400 κενές οργανικές θέσεις