Skip to main content

Σε κατάσταση επαγρύπνησης παραμένει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Τεχνικά συνεργεία του δήμου επιλύουν και τα τελευταία προβλήματα που άφησε πίσω της η «Αριάδνη», κυρίως στα σχολικά συγκροτήματα

Σε κατάσταση επαγρύπνησης συνεχίζει να βρίσκεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα από το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, ενώ την ίδια στιγμή τεχνικά συνεργεία επιλύουν και τα τελευταία προβλήματα που άφησε πίσω της η «Αριάδνη», κυρίως στα σχολικά συγκροτήματα προκειμένου να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία των σχολείων.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα το σύνολο των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άνοιξαν και λειτούργησαν κανονικά, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων για ζητήματα πλήρους υδροδότησης, και τα οποία αντιμετωπίστηκαν, ενώ έγκαιρα εξασφαλίσθηκε η ασφαλής πρόσβαση  σε αυτά, οι αύλειοι χώροι ήταν καθαροί και τα συστήματα θέρμανσης βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία.

Το κύριο βάρος κατά τις ημέρες της κρίσης, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα του παγετού, αλλά και της χιονόπτωσης, επιρρίφθηκε στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες του δήμου, που οδηγούν και σε κεντρικά νοσοκομεία, δημοτικά ιατρεία, κοινωνικές δομές, σε σχολεία και ναούς, στόχος που κατά γενική ομολογία επιτεύχθηκε, για να ακολουθήσουν σταδιακά οι επεμβάσεις στους μικρότερους δρόμους και στις γειτονιές. Τη θετική εικόνα καταγράφουν με μηνύματά τους και οι κάτοικοι των περιοχών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, όπως επίσης οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην υποστήριξη των δημοτών που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, στην υπηρεσία των οποίων τέθηκαν ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες με τέσσερις ιατρούς, τέσσερις νοσηλευτές και οκτώ αυτοκίνητα να βρίσκονται σε πλήρη 24ωρη επιφυλακή. Κατά το κρίσιμο τριήμερο, από το Κέντρο Επιχείρησης που λειτούργησε στο Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών, συντονίστηκαν εκατοντάδες επιχειρήσεις παροχής ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, και συγκεκριμένα:

⦁    μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία 117 δημότες για αιμοκάθαρση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, προγραμματισμένα χειρουργεία, εισαγωγή για αντιμετώπιση τραυματισμών, κ.ά.
⦁    σε περισσότερους από 100 ηλικιωμένους-μέλη των ΚΑΠΗ προσφέρθηκαν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, ενώ
⦁    μια πρόσφυγας έγκυος, που φιλοξενείται στις Συκιές, μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο για τοκετό.

Δυναμική κινητοποίηση

Συνολικά η εικόνα που εμφάνισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών συνθηκών αποτιμάται ως θετική, καθώς δεν υπήρξε κεντρικός οδικός άξονας που να είχε αποκλεισθεί. Οδοί όπως η Ελ. Βενιζέλου (Νεάπολη), Π.Τσαλδάρη, Ανδρ. Παπανδρέου, Γ.Παπανικολάου, Επταπυργίου, Ανθέων, Ρ.Φεραίου, Οδ. Φωκά, Ελπίδος, Ελ. Βενιζέλου (Συκιές), κ.ά.,  από την πρώτη στιγμή διατηρήθηκαν ανοικτοί και βατοί, όπως επίσης και κύριοι κάθετοι προς αυτούς δρόμους, ενώ ταυτόχρονα διανέμονταν χιλιάδες σακιά με αλάτι σε όλες τις περιοχές του δήμου.

Σ’ αυτό συνετέλεσε η μεγάλη κινητοποίηση του δημοτικού μηχανισμού, που τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης του παγετού, για να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες του χιονιά. Στο πλαίσιο αυτό, όλο το κρίσιμο διάστημα:

⦁    95 άτομα εργάστηκαν σε βάρδιες σε 24ωρη βάση, από το μεσημέρι της Πέμπτης (5.1.2017) έως και σήμερα,
⦁    τέσσερα εκχιονιστικά-αλατιέρες βρίσκονταν διαρκώς στους δρόμους και πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις αποχιονισμού και καθαρισμού των οδών,
⦁    καταναλώθηκαν 720 τόννοι αλατιού από τους 850 τ. που συνολικά προμηθεύθηκε ο δήμος,   
⦁    διανεμήθηκαν 3.500 σακιά αλάτι, τα οποία οι πολίτες παραλάμβαναν από τα δημοτικά καταστήματα, την Τεχνική Υπηρεσία, το Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών, τα ΚΑΠΗ, τις εκκλησίες, τα σχολεία και σε κεντρικά σημεία του δήμου και διασταυρώσεις (φανάρια),
⦁    λειτούργησαν δυο βάσεις επιχειρήσεων, μια στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων και μια στο εργοτάξιο Νεάπολης, στα οποία υπήρχαν τρία συνεργεία (με τρία άτομα στο καθένα) για τη ρίψη αλατιού με φτυάρι, τα οποία αυξανόταν σε τέσσερα όταν η κατάσταση το απαιτούσε. Και στις δυο βάσεις λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση τηλεφωνικά κέντρα που ανταποκρίνονταν στα μηνύματα των πολιτών για την επέμβαση των συνεργείων.

Όπως εκτιμάται από ειδικούς, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην κίνηση των οχημάτων την πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης οφείλονταν κυρίως στον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο που δυσχέραινε την επιχείρηση των αποχιονιστικών μηχανημάτων. Υπήρξε, δε, συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, την Τροχαία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στα αιτήματα των οποίων τα συνεργεία του δήμου ανταποκρίνονταν άμεσα.

«Η έντονη και παρατεταμένη περίοδος της κακοκαιρίας, που ήταν σε σφοδρότητα και διάρκεια η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών, και η οποία ξεκίνησε με συνθήκες ακραίου παγετού και συνεχίστηκε με χιονόπτωση, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος που έθεσε σε δοκιμασία το δημοτικό μηχανισμό, αλλά κυρίως τους συμπολίτες. Ο δήμος μας τέθηκε έγκαιρα σε ετοιμότητα και επιφυλακή, έχοντας ως πρωτεύοντα στόχο και προτεραιότητα να διατηρηθεί ανοικτό το βασικό κεντρικό οδικό δίκτυο που οδηγεί σε νοσοκομεία, σε ιατρεία και σε Κοινωνικές Υπηρεσίες, και σε δεύτερη φάση τους μικρότερους δρόμους και τις γειτονιές. Δεδομένου του ιδιαίτερου και δύσκολου γεωγραφικού ανάγλυφου του δήμου μας και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης σε μια πρώτη εκτίμηση και απολογισμό της κατάστασης, τονίζοντας ότι «οι συντονισμένες προσπάθειες ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους».

Αιχμηρός, ωστόσο, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών εμφανίζεται απέναντι σε όλους όσοι από την πρώτη σχεδόν νιφάδα του χιονιού έσπευσαν να καταγγείλουν τη διοίκηση για «ολιγωρία και ανεπάρκεια», για «ανικανότητα και αδυναμία διαχείρισης εκτάκτων συνθηκών», κι αυτό την ώρα που τα συνεργεία έδιναν τη μάχη στους δρόμους.

«Αυτό που έβλεπαν όλοι συμπολίτες μας και έδειχναν αμέριστη κατανόηση, δυστυχώς δεν το είδαν κάποιοι της αντιπολίτευσης, για τους δικούς τους και μόνο λόγους. Με ‘‘εμπνευσμένα’’ κείμενα και διάτρητες καταγγελίες, που συντάχθηκαν προφανώς υπό συνθήκες θαλπωρής, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παντελή απουσία τους από τον αγώνα της δύσκολης καθημερινότητας. Με την μικρόψυχη προσέγγιση τέτοιων κρίσεων, όχι μόνο παραποιούν την εικόνα, αλλά επιπλέον απαξιώνουν και ακυρώνουν τις προσπάθειες των δεκάδων εργαζομένων και εθελοντών που συμμετείχαν στον δύσκολο αγώνα για να διατηρηθούν πρωτίστως ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες, να διατηρηθούν προσβάσιμα τα δημοτικά ιατρεία και οι κοινωνικές δομές, τα σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί, όπως και έγινε, και κατόπιν οι δευτερεύοντες δρόμοι», απαντά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.