Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα, νέα μάχη με τις φλόγες

Για άλλη μία νύχτα παλεύουν Πυροσβεστική και κάτοικοι με τις φλόγες στο νησί - Επικρίσεις από τις τοπικές Αρχές για τον συντονισμό των εναέριων μέσων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών, που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, κήρυξε τα Κύθηρα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του, κηρύσσει τον δήμο Κυθήρων, της περιφερειακής ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή. Το σχετικό αίτημα έκανε ο δήμαρχος, σε συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής.

Δεύτερη νύχτα μάχης με τις φλόγες

Για άλλη μία νύχτα παλεύουν Πυροσβεστική και κάτοικοι με τις φλόγες στο νησί, καθώς οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωσαν το απόγευμα τις εστίες στην περιοχή Πιτσινάδες του Μυλοπόταμου. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην φθάσουν οι φλόγες σε οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή ενώ η φωτιά έφτασε κοντά στον οικισμό Αραίοι -ο οποίος, όπως και ο Μυλοπόταμος, εκκενώθηκε προληπτικά.

Μιλώντας για δύσκολη πυρκαγιά που καίει σε δασικές και σε αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί οικισμοί, η Πυροσβεστική ανέφερε αργά το απόγευμα πως, πέραν του περιορισμού των μετώπων έχει «ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών».

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέφερε πως εισηγήθηκε το αίτημα στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Λέγοντας πως καίγεται και αναδασωτέα περιοχή, ο δήμαρχος υποστήριξε επίσης πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» εξαιτίας «προβλημάτων συντονισμού» για τα εναέρια μέσα.

Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Στ.Μαλλίρη ανέφερε πως τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού». «Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους» τόνισε.

Προηγουμένως, πηγές της Πυροσβεστικής είχαν αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την απόφαση για εκκένωση κατοικημένης περιοχής τη λαμβάνει ο δήμαρχος και όχι η Πυροσβεστική.