Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Ν. Έβρου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου, όπου περίπου εκατό σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή Λαβάρων Έβρου, ενώ από το φόβο των πλημμυρών έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους και
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου, όπου περίπου εκατό σπίτια έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή Λαβάρων Έβρου, ενώ από το φόβο των πλημμυρών έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους και τα χωριά Πόρος Φερών και Πραγγί Διδυμοτείχου.

Οι κάτοικοι των σπιτιών που εκκενώθηκαν μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής και σε συγγενικά τους σπίτια.

Όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, της νομαρχίας και των δήμων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την Αστυνομία, βρίσκονται στους παραποτάμιους δήμους και στα σημεία που εντοπίζεται κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές.

Μέχρι στιγμής οι εκτιμώμενες πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε 150.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 65.000 στρέμματα είναι σπαρμένα με διάφορα αγροτικά προϊόντα.

Το κόστος των ζημιών σύμφωνα με την νομαρχία Έβρου αγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ.

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για το νομό Έβρου και τα αναχώματα της περιοχής θα ξεκινήσει από το βράδυ της Τετάρτης, με τις αναμενόμενες μεγάλες ποσότητες νερών από τον ποταμό Άρδα.

«Η επιφυλακή είναι στο ΄κόκκινο΄, καθώς από αύριο το βράδυ, ίσως και την Πέμπτη, αναμένουμε την έλευση πολύ μεγάλων όγκων νερού από τον Άρδα ποταμό, εξαιτίας των χιονιών που λιώνουν στον ορεινό όγκο της Βουλγαρίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος που βρίσκεται στην περιοχή και πρόσθεσε: «Τα νερά αυτά, που θα φθάσουν νωρίτερα στην περιοχή Βύσσας, μας ανησυχούν, γιατί αν σπάσει το ανάχωμα στην θέση ΄πράσινη πόρτα΄, τότε θα κινδυνεύσει και το χωριό. Το συγκεκριμένο ανάχωμα θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί στο μέτρο του δυνατού, διότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης».

Σημειώνεται ότι όλες οι στάθμες των ποταμών βρίσκονται στα όρια του συναγερμού. Ειδικότερα, στο Πύθιο στα 7,00μ., στα Κόμαρα 5,67μ., στο Ορμένιο 7,11μ., στους Κήπους 4,90 μ., στο Πέταλο 5,95μ., και στον Ερυθροπόταμο στα 6,52 μέτρα.

Παράλληλα λόγω των πλημμυρών συνεχίζεται η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Δικαίων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά την αποκατάσταση των ζημιών, τόνισε πως «αυτό που δεσμευόμαστε, σε δεύτερο χρόνο, όταν το φαινόμενο ολοκληρώσει τον καταστροφικό του κύκλο, είναι ότι δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Επίσης αυτό που τόνισα κατά κόρον προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες είναι ότι οι θεομηνίες δεν είναι ευκαιρίες για ΄΄πάρτι με χώματα΄΄. Υπάρχουν επείγουσες και νόμιμες διαδικασίες τις οποίες θα ακολουθήσουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της αποκατάστασης των αναχωμάτων. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αναθέσεις έργων».

Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες, θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες κι όσες καλλιέργειες εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ όσες δεν εντάσσονται μέσω της διαδικασίας των ΠΣΕΑ. Για τις ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης, που δεν είναι άλλες από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις.

«Έχουμε συνεννοηθεί με την Γ.Γ. της Περιφέρειας, κα Κόκλα, να ετοιμαστεί η Περιφέρεια με ταχύτατους ρυθμούς και να υποβάλει αίτημα, τεχνικά τεκμηριωμένο, στο ταμείο αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα υποστηριχθεί και από την κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι θα είναι μια καλή εξωτερική πηγή χρηματοδότησης».

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε δεύτερο χρόνο, με την οποία θα χαρακτηρίζονται κάποιες περιοχές ή και ολόκληρος ο Έβρος ως πλημμυρόπληκτος. Στόχος είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αποθήκες, θερμοκήπια, σπίτια, επιχειρήσεις κλπ. να εξατομικευθούν από τις υπηρεσίες, προκειμένου οι αποζημιώσεις να είναι αντικειμενικές και δίκαιες. «Δεν θα επιτρέψουμε να παρατηρηθούν φαινόμενα άλλοι να υφίστανται ζημιές κι άλλοι να αποζημιώνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στη Βουλγαρία

Ο όγκος του νερού στα μεγαλύτερα φράγματα της Βουλγαρίας συνεχίζει να αυξάνεται, αν και ο ρυθμός εισροής των υδάτων μειώνεται, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το φράγμα του Ιβαΐλοβγκραντ, στον ποταμό Άρδα, στη νότια Βουλγαρία, σημειώνει υπερχείλιση, αποδεσμεύοντας 1.023 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Η στάθμη του νερού εξακολουθεί να αυξάνεται και γι΄ αυτό το λόγο έχουν ειδοποιηθεί οι συνοριακές ελληνικές αρχές και η αστυνομική διεύθυνση στην Ορεστιάδα.

Στη βουλγαρική επικράτεια έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, αλλά δεν υπάρχει, προς το παρόν, κίνδυνος για τους κατοίκους, ενώ απελευθερώνεται νερό και από το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στη Βουλγαρία, το Στούντεν Κλάντενετς, στον ποταμό Άρδα.

Δύσκολη η κατάσταση και στην περιοχή του Γιαμπόλ, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Τούντια.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στην περιοχή του Μπουργκάς, με τη στάθμη των νερών στο φράγμα του Κάμτσια και τη λίμνη της περιοχής να έχει αυξηθεί.

Στο μεταξύ, ο συνοριακός σταθμός του Καπετάν Αντρέεβο, στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα λόγω των πλημμυρών, με αποτέλεσμα, τα οχήματα να εκτρέπονται προς το συνοριακό σταθμό του Λέσοβο, όπου έχει ήδη σχηματιστεί ουρά 2,5 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα, έχει κοπεί η οδική πρόσβαση στο χωριό Μούγλα της περιοχής Σμόλιαν, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, ενώ σε 12 χωριά της επαρχίας Μαντάν υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης και γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Στην περιοχή της Στάρα Ζαγορά, υπερχείλισε ο ποταμός Σάζλικα, στο ύψος του Ράντνεβο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τέσσερα σπίτια, στο κάτω μέρος της πόλης. Σωστικά συνεργεία απομάκρυναν, με ασφάλεια, τους κατοίκους των σπιτιών αυτών.

Στην περιοχή του Χάσκοβο, 15 κτίρια έχουν πλημμυρίσει, ενώ και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα στο όρος Ρίλα, αναμένεται πως τα ποτάμια θα "φουσκώσουν", εξαιτίας της νέας επιδείνωσης του καιρού, που προβλέπουν από απόψε οι μετεωρολόγοι.

Πλημμύρες και στην Αδριανούπολη

Καταστροφές και πλημμύρες προκαλούνται στο νομό της Αδριανούπολης στην Τουρκία μετά το άνοιγμα του φράγματος στον Έβρο από τις βουλγαρικές αρχές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν οι πλημμύρες στην Αδριανούπολη. Αυτή την ώρα εκκενώνεται το χωριό Καραγάτς, ενώ έχει κλείσει η ελληνοτουρκική μεθόριος στις Καστανιές (Παζάρκουλε) και η τουρκοβουλγαρική μεθόριος στο Καπίκουλε. Πριν από λίγη ώρα άρχισε να επιτρέπεται η διέλευση μόνο φορτηγών από το Καπίκουλε.

Στο Καραγάτς οι κάτοικοι απομακρύνονται με στρατιωτικά οχήματα. Πολλά σπίτια έχουν σκεπαστεί από τα νερά και οι αρχές κάνουν λόγο για καταστροφή αντίστοιχη με αυτήν που είχε σημειωθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην περιοχή, όταν και πάλι είχαν προκληθεί πλημμύρες εξαιτίας του ανοίγματος του βουλγαρικού φράγματος.

Ανεξάρτητα πάντως από το μέγεθος των καταστροφών, είναι σύνηθες φαινόμενο να προκαλούνται μεγάλα προβλήματα από τα νερά του Έβρου στην Ελλάδα και στην Τουρκία κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι από το πρωί γίνονται έρευνες για να βρεθούν τα επτά άτομα που επιχείρησαν να περάσουν λαθραία τον Έβρο από την Τουρκία προς την Ελλάδα με φουσκωτό σκάφος, το οποίο όμως ανατράπηκε.