Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη

Γέφυρες και πολλά σημεία του οδοστρώματος υποχώρησαν - Τα σχολεία έμειναν σήμερα κλειστά και είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν κλειστά και αύριο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη, καθώς το νησί έπληξε πολύ ισχυρή και πολύωρη βροχόπτωση, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Οι ζημιές, μετά από 12 ώρες βροχής, από τις 7 εχθές το απόγευμα έως τις 7 σήμερα το πρωί, είναι ανυπολόγιστες και το έργο αποκατάστασης εξαιρετικά δύσκολο.

Οι καιρικές συνθήκες που εκδηλώθηκαν, ειδικά κατά το πρώτο τρίωρο της βροχόπτωσης, μέχρι τις 10 το βράδυ, χαρακτηρίζονται «ακραίες», και η ποσότητα του νερού που έπεσε είναι αυτή που πέφτει στο νησί σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Γέφυρες και πολλά σημεία του οδοστρώματος υποχώρησαν, σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας των φερτών υλικών που κατέβασε η βροχή από το βουνό. Αποκομμένο παραμένει το νότιο τμήμα του νησιού (προς Λάκκωμα και Προφήτη Ηλία), καθώς η γέφυρα του Ξηροπόταμου έχει πλημμυρίσει και έχει καταστεί αδιάβατη. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί, ενώ αρκετές περιοχές συνεχίζουν να μην έχουν νερό, λόγω προβλημάτων και στο δίκτυο ύδρευσης.

Τα σχολεία έμειναν σήμερα κλειστά και είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν κλειστά και αύριο, καθώς οποιαδήποτε κίνηση στο νησί θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνη ή και αδύνατη. Ζημιές έχει υποστεί το κτήριο του δημαρχείου, ενώ «μπαζωμένο» από λάσπες είναι το Κέντρο Υγείας του νησιού. Την ίδια στιγμή, ζημιές καταγράφονται και σε πολλές κατοικίες, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές και σε τουριστικές υποδομές.

Συνεργεία του δήμου επιχειρούν από το πρωί στο μεγάλο έργο αποκατάστασης των ζημιών και αναμένεται η συνδρομή και του Στρατού, με προσωπικό και μηχανήματα. Στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, με τον γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε, μαζί με υπηρεσιακά στελέχη και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, για τον συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των καταστροφών. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, οι βροχοπτώσεις δεν θα συνεχιστούν.