Skip to main content

Σε κάμψη οι εξαγωγές το α' εξάμηνο, λόγω capital controls

Οι μειώσεις αποτυπώθηκαν τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας των εξαγωγών όσο και στην αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Βαρύ το τίμημα για τους εξαγωγείς από τα capital controls καθώς, όπως οι ίδιοι λένε, η αγορά δεν έχει βρει ακόμα τον ρυθμό της με αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο να κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

Οι μειώσεις αποτυπώθηκαν τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας των εξαγωγών όσο και στην αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή ανατρέποντας το μοτίβο που είχε δημιουργηθεί έναν χρόνο πριν.

Όπως γράφουν Τα Νέα, στο πρώτο εξάμηνο οι εξαγωγές υποχώρησαν κάτω από τα 12 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 11,97 δισ. έναντι 13,02 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2015, δηλαδή μειώθηκαν κατά 8,6%.

Ενδεικτικό είναι ότι η συνολική αξία εξαγωγών τον Ιούνιο εμφανίστηκε μειωμένη κατά 6,6% και από τα 2,24 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2015 διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ., ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση είναι της τάξης του 4,5%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η συνεχής μείωση των ελληνικών εξαγωγών κυρίως προς τρίτες χώρες που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν στόχους των ελλήνων επιχειρηματιών, απότοκο της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και της αδυναμίας υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές.

Χαρακτηριστικό των αρνητικών πιέσεων στις εξαγωγές είναι το γεγονός ότι μόνο 4 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015.

Από την κακή πορεία της αγοράς δεν έμειναν ανεπηρέαστες και οι εισαγωγές οι οποίες σε επίπεδο εξαμήνου παρουσίασαν πτώση κατά 3,5% και από τα 22,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαμορφώθηκαν στα 21,5 δισ. το 2016.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών σε εξαγωγές και εισαγωγές ήταν να αυξηθεί για το εξάμηνο του έτους το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2,8% στα 9,53 δισ. ευρώ.