Skip to main content

Σε καλό δρόμο ο South Stream

ο Alexey Miller, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας OAO Gazprom, σημείωσε ότι με τις διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας το έργο South Stream εξελίσσεται θετικά.
Η Gazprom πούλησε 152,8 δισ. κ.μ φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2009, δηλαδή 8,8% λιγότερο συγκριτικά με το 2008 και η πτώση της ζήτησης από την Ευρώπη ήταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, μικρότερη από ό, τι αναμενόταν.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία που έδωσε ο Alexey Miller, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας OAO Gazprom, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ενώ σημείωσε ότι με διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία, καθώς και έχοντας ιδρύσει τέσσερις κοινοπρακτικές εταιρείες, το έργο South Stream εξελίσσεται θετικά. Ουσιαστικά, εκτιμάται ότι η υλοποίηση του εν λόγω έργου θα ξεκινήσει το 2013, ενώ η κατασκευή του θα έχει αποπερατωθεί μέχρι το 2015.

Επίσης ανέφερε ότι μέσω των μακροχρόνιων συμβολαίων, η Gazprom πούλησε 140,65 δισ. κ. μ, ενώ στη Ρωσία πούλησε 262,6 δισ. κ.μ φυσικού αερίου, αυξάνοντας τα έσοδά της από τις πωλήσεις κατά 4,3%, φτάνοντας τα 494,9 δισ. ρούβλια.

Η Gazprom εκτιμά ότι η παραγωγή της θα ανέλθει στα 565,5 δισ. κ.μ το 2013, ποσό μεγαλύτερο από τα επίπεδα που ίσχυαν το 2008, την περίοδο πριν τη κρίση, και που αποτελεί ρεκόρ της Gazprom για τα τελευταία 13 χρόνια.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις της ΟΑΟ Gazprom το 2009 σημείωσαν μικρή μείωση και άγγιξαν τα 2,487 τρισ ρούβλια. Τα καθαρά κέρδη της Gazpom το 2009 ήταν 3,6 φορές υψηλότερα συγκριτικά με τα επίπεδα που ίσχυαν το 2008, την περίοδο πριν την κρίση, και ανήλθαν στα 624,6 δισ. ρούβλια.

Η Gazprom και οι συνεργάτες της μετέχουν στην επέκταση της δυναμικότητας της υπόγειας αποθήκης αερίου της Ευρώπης. Το 2009 αντλήθηκαν 2,5 δισ. κ.μ αερίου.

Έως το 2013 η ποσότητα του αερίου στο UGS (Υπόγεια Αποθήκη Αερίου) στην Ευρώπη θα υπερβεί τα 3,3 δισ. κ.μ και έως το 2016 αυτό το ποσό θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 6,5 δισ. κ.μ.

Η Ρωσο-Γαλλική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα βελτιώθηκε σημαντικά. Η εταιρεία GDF-Suez συμμετέχει από την προηγούμενη εβδομάδα στο έργο Nord Stream σαν πέμπτος μέτοχος στην αρμόδια για τη λειτουργία του αγωγού εταιρεία, εορτάζοντας έτσι με την Gazprom τα 35 χρόνια προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γαλλία. Επιπλέον, πριν το τέλος του 2010, η EDF θα συμμετάσχει στον αγωγό South Stream.

Η συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στα εν λόγω έργα επιβεβαιώνει τη σημασία τους για τη διασφάλιση σταθερών ενεργειακών προμηθειών στην Ευρώπη.

Η παρουσία της Gazprom στη Μεγάλη Βρετανία αυξάνεται. Ξεκινώντας με την ποσότητα των 260 εκατ. κ.μ, σήμερα ο Όμιλος Gazprom προμηθεύει τη Βρετανική αγορά με 7,3 δισ. κ.μ ετησίως.

Η Μεγάλη Βρετανία θα αποτελέσει μία από τις αγορές-στόχους του Nord Stream, μέσω του οποίου θα της παραδίδονται περίπου 4 δισ. κ.μ αερίου (δηλαδή, το 7% της χωρητικότητας  του έργου). Κύριο μέλημά μας στη Βρετανική αγορά, είναι να πουλήσουμε  αέριο στους τελικούς καταναλωτές. Το 2009, προμηθεύτηκαν 1,6 δισ. κ.μ.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην συνεργασία με την Ουκρανία, με το  ενδεχόμενο συγχώνευσης των εταιρειών Gazprom και Naftogaz να βρίσκεται  τώρα υπό συζήτηση. Σήμερα, συζητάμε τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων (παγίων) από τις δύο εταιρείες, ώστε σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί μία  κοινοπραξία με ισότιμη συμμετοχή των δυο μερών.