Skip to main content

Σε καλό δρόμο η Πειραιώς για τον στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων

Ο στόχος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι να έχουν μειωθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε 19,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

H Τράπεζα Πειραιώς είναι σε «καλό δρόμο» για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της (σε καθυστέρηση πλέον των 90 ημερών) στα 19,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από 23 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο στόχος αυτός προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η Διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Η Πειραιώς έλαβε κρατική χρηματοδότηση 2,72 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2015 και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει πάνω από το 25% της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Πειραιώς έχει πουλήσει ήδη προβληματικά δάνεια, αξίας σχεδόν μισού δισ. ευρώ, στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες. Έχει, επίσης, αντλήσει 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων με ηλεκτρονική δημοπρασία. «Η νέα νομοθεσία, που επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται απευθείας με τους δανειολήπτες για την αναδιάρθρωση των χρεών τους αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το βάρος», δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Η τράπεζα επιδιώκει να πουλήσει τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια καθώς και τις συμμετοχές της στην Hellenic Seaways και δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, τη Σελόντα και τον Νηρέα. «Ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε μη τραπεζικές συμμετοχές στην Ελλάδα και σε συμμετοχές σε θυγατρικές της τράπεζας στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας: «Αν υλοποιήσουμε αυτό το πλάνο χωρίς επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας, αυτό θα επηρεάσει θετικά τον ισολογισμό μας».