Skip to main content

Σε καύσωνα διαρκείας μπαίνει η χώρα - Στα «κόκκινα» για μία εβδομάδα

Τα μελτέμια υποχωρούν, η αφόρητη ζέστη έρχεται για να μείνει - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από το νέο, παρατεταμένο κύμα καύσωνα

Σε συνθήκες καύσωνα, μικρότερης από τα συνηθισμένα έντασης αλλά ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, εισέρχεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα η χώρα.

Τα ισχυρά μελτέμια (οι Ετησίες, ελληνιστί) σταδιακά θα αρχίσουν να εξασθενούν, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος, κυρίως στα ηπειρωτικά, να αρχίζει ολοένα και ανοδική πορεία, αφού η χώρα μας θα επηρεαστεί και από την «πύρινη γλώσσα» που έρχεται να εγκατασταθεί πάνω από την Ιταλία και τη Βαλκανική χερσόνησο. Ο υδράργυρος στις περιοχές αυτές θα σκαρφαλώσει έως και τους 45°C.

Έτσι, από σήμερα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα φτάσουν έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου, θα αρχίσουν να καταγράφονται σε δυτική, βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το νέο κύμα καύσωνα θα χτυπήσει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και -κυρίως- τη Θράκη, και ολόκληρο το δυτικό ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας. Μάλιστα, οι κάτοικοι περιοχών ιδίως της Κ. Μακεδονίας και της Θράκης θα πρέπει να... συνηθίσουν σε καθημερινές θερμοκρασιακές τιμές άνω των 35-36°C για τουλάχιστον επτά ημέρες. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα (κεντροανατολική Στερεά, Αττική, ανατολική Πελοπόννησο) η θερμοκρασία θα συγκρατηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης των 33-34 βαθμών Κελσίου.

Από το Σαββατοκύριακο, και με τη συνεχιζόμενη εξασθένηση των μελτεμιών, ο υδράργυρος στις προαναφερθείσες περιοχές θα παραμείνει πάνω από τους 37 βαθμούς. Η εικόνα στα νησιά θα είναι σαφώς καλύτερη, με μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές που δεν θα ξεπερνούν τους 32 βαθμούς, εντούτοις το ίδιο δεν θα συμβεί με το βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37°C. Θεαματική θα είναι και η άνοδος των ελάχιστων θερμοκρασιών στα αστικά κέντρα.

Η κορύφωση του καύσωνα στη χώρα μας αναμένεται την επόμενη Πέμπτη. Τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, όχι, όμως, με την ίδια ένταση και γενίκευση.

«Φούρνος» ο Βορράς

Στα αξιοσημείωτα του νέου κύματος καύσωνα είναι ότι οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα (κατά τόπους) θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι στη Νότια. Για παράδειγμα, σήμερα Παρασκευή ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη θα φλερτάρει με τους 39-40 βαθμούς Κελσίου (στο εσωτερικό του νομού, έως 37 μέσα στην πόλη), τη στιγμή που στην Αθήνα οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 34 βαθμούς. Αυτή η αξιοπεριεργή -για τα καιρικά δεδομένα της χώρας- διαφορά θα υφίσταται και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.