Skip to main content

Σε υψηλό έτους ο PMI της ευρωζώνης - Στο 53,9 ο δείκτης τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 53,9 τον Νοέμβριο, έναντι του 54,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αν και τα τελικά στοιχεία ήταν λίγο χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 53,9 τον Νοέμβριο, έναντι του 54,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση, υψηλότερα από το 53,3 του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, στις 53,5 μονάδες, από 54,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση και έναντι του 52,8 τον Οκτώβριο.

«Το αδύναμο ευρώ φαίνεται να οδηγεί σε ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης, αν και οι εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών επίσης χαίρουν ισχυρότερης ανάπτυξης, κάτι που υποδηλώνει πως βελτιώνεται η εγχώρια ζήτηση», σχολίασε ο οικονομολόγος του IHS Markit, Chris Williamson.

Κατά τον ίδιο «οι ενδείξεις σταθερής ανάπτυξης το δ’ τρίμηνο και αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων είναι απίθανο να αποτρέψουν την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου».