Skip to main content

Σε υψηλά εξαετίας ο PMI μεταποίησης της ευρωζώνης το Δεκέμβριο

Ο τελικός PMI μεταποίησης της IHS Markit του 2016 για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 54,9.Ο υποδείκτης για την παραγωγή εκτοξεύτηκε στο 56,1.

Οι κατασκευαστές στην ευρωζώνη ξεκίνησαν το 2017 με στέρεες βάσεις, καθώς η δραστηριότητα ενισχύθηκε το Δεκέμβριο με τον γρηγορότερο ρυθμό εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη ισχύ παρουσίασαν τα βιβλία παραγγελιών.

Ο τελικός PMI μεταποίησης της IHS Markit του 2016 για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 54,9 το Δεκέμβριο, μέτρηση που συνάδει με προηγούμενη, προκαταρκτική εκτίμηση και είναι και η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011.

Η ανάγνωση είναι υψηλότερη και σε σχέση με το 53,7 του Νοεμβρίου, τονίζει το Reuters.

Ο υποδείκτης για την παραγωγή εκτοξεύτηκε σε υψηλά 32 μηνών, στο 56,1 από 54,1 τον Νοέμβριο.

«Οι κατασκευαστές της ευρωζώνης μπαίνουν στο 2017 με στέρεη βάση, αφότου έκλεισαν το 2016 με μια άνοδο στην παραγωγή», επιβεβαίωσε ο Chris Williamson, ανώτατος οικονομολόγος στην IHS Markit.

«Αν δούμε τα στοιχεία του PMI από τη σωστή σκοπιά, το υψηλό 5,5 ετών που άγγιξε (ο δείκτης) το Δεκέμβριο συνάδει ευρέως με την ανάπτυξη της παραγωγής των εργοστασίων με τον εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό περίπου του 4%», πρόσθεσε.

Κάτι που υπαινίσσεται πως και ο Ιανουάριος θα είναι ισχυρός, ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών έκανε άλμα σε 55,9 από 54,4, αγγίζοντας τα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2011, παρά το γεγονός πως οι τιμές αυξήθηκαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα ικανοποιηθούν δυο φορές, όταν δουν πως η βελτιωμένη προοπτική του τομέα μεταποίησης συνοδεύεται από αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές», επεσήμανε ο Williamson.