Skip to main content

Στερεύει το ταμείο του ΑΠΘ-Δεν φθάνουν τα λεφτά για ρεύμα, αέριο, νερό

Ο προϋπολογισμός του πανεπιστημίου επαρκεί για να καλύψει περίπου το 50% των αναγκών του πανεπιστημίου - Τι λέει ο αντιπρύτανης στη Voria.gr

Την ώρα που το ΑΠΘ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στη νέα φουρνιά φοιτητών, ένα μαύρο σύννεφο στέκεται πάνω από τα κεφάλια της διοίκησης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων.

Τα οικονομικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν περιέλθει πλέον σε δραματική κατάσταση καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών του Iδρύματος ενώ ταυτόχρονα τα ταμειακά διαθέσιμα του στερεύουν.

Συγκεκριμένα, για το 2017 αν το υπουργείο Παιδείας δεν δεχθεί το αίτημα του πανεπιστημίου για επιπρόσθετη χρηματοδότηση, το ΑΠΘ δεν θα καταφέρει να μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, του αερίου και του νερού δημιουργώντας ένα χρέος 5,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Νίκος Βαρσακέλης, μιλώντας στη Voria.gr, ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν όλα τα ταμειακά διάθεσιμα του πανεπιστημίου, το χρέος θα παραμείνει απλά θα μειωθεί στα 2 εκατ.ευρώ.

Στα χρόνια της κρίσης κατά τα οποία μειώθηκε κάθετα ο προϋπολογισμός για τα πανεπιστήμια, το ΑΠΘ χρησιμοποιούσε τα αποθέματά του για να να αντεπεξέρχεται στις βασικές του ανάγκες. Ωστόσο τώρα, στα ταμεία του ΑΠΘ δεν μένουν παρά αυτά τα τελευταία εκατομμύρια που δεν φτάνουν καν για να καλύψουν το φετινό έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρσακέλη, το ΑΠΘ αιτήθηκε την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των 5,6 εκατ. τον Μάιο ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από το υπουργείο. Πριν την αίτηση μάλιστα, τον Μάρτιο είχε γίνει αναλυτική παρουσίαση, όπως τόνισε ο κ. Βαρσακέλης, όλων των οικονομικών αναγκών του πανεπιστημίου, όπως τα κόστη συντήρησης, τα εκπαιδευτικά κόστη και τα λοιπά λειτουργικά κόστη.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, μια συντηρητική εκτίμηση του απαραίτητου προϋπολογισμού που πρέπει να λαμβάνει το ΑΠΘ είναι 23 εκατ.ευρώ. Πλέον όμως το ΑΠΘ λαμβάνει σχεδόν τα μισά αυτού του ποσού, και για την ακρίβεια 12 εκατ.ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 73% καθώς τα κρατικά κονδύλια που λάμβανε το πανεπιστήμιο το 2009 έφταναν τα 44 εκατ. ευρώ.

Και βεβαίως καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν φτάνει ούτε για τη βασική λειτουργία του ΑΠΘ, οι εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε τμήματος καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα κονδύλια της Επιτροπής Ερευνών, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά καιρούς για την κάλυψη έκτακτων και μη αναγκών. Αναλυτικότερα, το 20% - 25% των κονδυλίων για έρευνα ξοδεύονται ώστε να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κόστη.

Ο κ. Βαρσακέλης τόνισε ότι στην παρουσίαση που έκανε στο υπουργείο Παιδείας, ο ίδιος συμπλήρωσε και τα στοιχεία μελέτης του που αποδεικνύουν πως τα πανεπιστήμια στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάταξη με το ΑΠΘ έχουν προϋπολογισμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτόν του ΑΠΘ.

«Με αυτά τα λίγα χρήματα, το πανεπιστήμιο μας παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών αλλά και έχει υψηλό επίπεδο στην έρευνα που πραγματοποιεί» υπογράμμισε ο αντιπρύτανης.

Ο ίδιος και η υπόλοιπη διοίκηση περιμένουν πλέον την απάντηση του υπουργείου για να δουν πως θα συνεχίσει το πανεπιστήμιο την πορεία του.