Skip to main content

Σε ειδική αποστολή στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Τσίπρας με αιχμή τον ΟΑΣΘ

Κλειστή κομματική σύσκεψη σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, υπό τον εξάδελφο του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή περίπου σαράντα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

του Νίκου Ηλιάδη

Ειδική αποστολή, η οποία μάλιστα κρατήθηκε μυστική, ανέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στον ξάδερφό του και στενό συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, Γιώργο Τσίπρα, από τον οποίο ζήτησε να ανέβει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ελέγξει την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου σε ορισμένους κρίσιμους τομείς. Ως γνωστόν ο Γιώργος Τσίπρας είναι προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού το οποίο παρακολουθεί την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και στρατηγικής στα θέματα οικονομίας, παραγωγής και ανάπτυξης, καθώς και υποβάλλει σχετικές προτάσεις, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr στο πλαίσιο αυτής της αποστολής του ο Γιώργος Τσίπρας προήδρευσε το πρωί του Σαββάτου σε κλειστή κομματική σύσκεψη η οποία έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Προσκλήθηκαν σε αυτήν περίπου σαράντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν θέσεις ευθύνης σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, οι τράπεζες, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, τα επιμελητήρια, τον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ κ.λπ. Έλαβαν τον λόγο περίπου είκοσι εξ αυτών οι οποίοι μίλησαν, όπως τους ζητήθηκε, για τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται στους τομείς τους, κυρίως ως προς τις επιπτώσεις από τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και από την κυβερνητική αδράνεια σε αρκετές των περιπτώσεων.

Τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό της βαριάς φορολογίας, κυρίως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ καθώς και το θέμα του ΟΑΣΘ.

Αγωνία για τον ΟΑΣΘ

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο Γιώργος Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ΟΑΣΘ και ειδικότερα για την πορεία του Οργανισμού μετά την κρατικοποίησή του τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο εξάδερφος του πρωθυπουργού ζήτησε να πληροφορηθεί για ποιο λόγο η εικόνα την οποία εμφανίζει ο ΟΑΣΘ εξακολουθεί να είναι κακή, ζήτησε να έχει στοιχεία για τον αριθμό των λεωφορείων τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους καθώς και εκείνα που παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια παρότι υπάρχουν ανταλλακτικά για την επισκευή τους, ενώ απαίτησε να του σταλούν και τα οικονομικά στοιχεία, κυρίως αυτά τα οποία αφορούν στα έσοδα από τα εισιτήρια καθώς η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα έσοδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Το ειδικό ενδιαφέρον για τον ΟΑΣΘ μαρτυρά την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για την πορεία υλοποίησης της μοναδικής έως τώρα κρατικοποίησης που επιχείρησε η κυβέρνηση και την οποία προβάλλει σαν αντίμετρο στο μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων. Έρχεται, δε, σε συνέχεια της σύσκεψης η οποία είχε γίνει στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Ιανουαρίου στην οποία, όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης είχε εκφράσει προς την ηγεσία του ΟΑΣΘ τη δυσφορία του για την πορεία κρατικοποίησης του Οργανισμού.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τόσο ο υπουργός όσο και το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το εγχείρημα της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ σαν ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση γι’ αυτό και ζητούν να έχουν πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό. Εκείνα που τους έχουν θορυβήσει περισσότερο είναι η αδυναμία της διοίκησης του ΟΑΣΘ να βγάλει στην κυκλοφορία περισσότερα από 400 λεωφορεία, αλλά και η μείωση των εσόδων, εξ αιτίας της τεράστιας εισιτηριοδιαφυγής για την οποία ευθύνεται εν πολλοίς το σήμα το οποίο έχει εκπέμψει η διοίκηση περί ανεκτικότητας σε όσους δεν πληρώνουν κόμιστρο.