Skip to main content

Νέο τετ α τετ Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς - Κοντά σε συμφωνία

Σε εξέλιξη νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ολοκληρώθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής με Τσίπρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να υπάρξει συμφωνία για τα 86 δισ. χωρίς δάνειο γέφυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν δυο κείμενα, ένας κατάλογος με τα προαπαιτούμενα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία και η νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία και για τα δύο.

Στην τρίωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που προηγήθηκε με τον πρωθυπουργό έγινε ενδελεχής ενημέρωση για την πορεία, τα αγκάθια και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές "Παρότι όλα κυλούν ομαλά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα έως αύριο, Δευτέρα".

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, κυβέρνηση και δανειστές έχουν θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων έως τη Δευτέρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατή η ψήφιση των δύο εγγράφων έως την Πέμπτη, που θα ανοίξει το δρόμο για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup – κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης – ακόμα και την Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί χθες Σάββατο η μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το Κουαρτέτο, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, νωρίτερα ο κ. Σταθάκης είπε: «Μόλις φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται, μάλιστα ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων στα περισσότερα σημεία.

Όπως μετέδωσε το Mega, τα προαπαιτούμενα στα οποία υπάρχει συμφωνία αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με αύξηση επιτοκίου από 3% στο 5% και εισαγωγή εισοδηματιών κριτηρίων ώστε μειωθούν οι δόσεις για τους 'έχοντες'. Πληροφορίες θέλουν να είναι άτοκες οι οφειλές ώς 5.000 ευρώ.
  • Στην αύξηση στα 330 ευρώ (σε δύο δόσεις ) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν είναι στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς το ζήτημα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Αγκάθια» στις συζητήσεις εξακολουθούν να αποτελούν το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.