Skip to main content

Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης - θεσμών παρά τις υποχωρήσεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να έρθει «κοντά» με τους εκπροσώπους των Θεσμών σε τρία σημεία-κλειδιά.

Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, μετά τα μεσάνυχτα,  η νέα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς, παρά τις σταδιακές υποχωρήσεις της  κυβέρνησης σε φλέγοντα ζητήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν.

Πριν την τηλεδιάσκεψη προηγήθηκε ολιγόλεπτη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας. Ο Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των αδυνάτων (δείτε εδώ).

Για το θέμα της προστασίας της α' κατοικίας, οι διαφορές Αθήνας-θεσμών για το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και την αξία της περιουσίας των δανειοληπτών παραμένουν αγεφύρωτες.

Σύμφωνα με το Mega, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του δανειολήπτη πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στις 180.000 ευρώ, όμως δεν συζητά να μειωθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από τις 32.000 ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν η αντικειμενική αξία της περιουσίας όσων προστατεύονται να μην υπερβαίνει τα 100.000 με 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο να προστατεύει μόνο όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της φτώχειας.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν να βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για μόλις μία ημέρα. Ζητούν δηλαδή να υπάρξουν νέες αλλαγές, παρά τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και την Κυριακή, οπότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Επιχειρείται παράλληλα να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής του κουαρτέτου. Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης -η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (π.χ. κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.