Skip to main content

Βόμβα στο Κορδελιό: Ξεκίνησε η μαζική μετακίνηση των κατοίκων (video)

Η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας θα ξεκινήσει γύρω στις 11 - Παρά τις εκκλήσεις των αρχών, εκτιμάται ότι πολλοί πολίτες έμειναν στα σπίτια τους.

της Βάσιας Μπάρμπα και του Γιάννη Λέκκα

Ολοκληρώνεται στo Κορδελιό Θεσσαλονίκης η μεγαλύτερη επιχείρηση μετακίνησης πληθυσμού εν καιρώ ειρήνης στην Ελλάδα, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία απομάκρυνσης και απενεργοποίησης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (διαβάστε την ιστορία πίσω από τη βόμβα, ΕΔΩ).

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, ενώ στο σημείο έχουν ήδη φτάσει άτομα του του Τάγματος Εκκαθαρίσεων Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας θα ξεκινήσει γύρω στις 11 πμ.

Κίνηση στους δρόμους

Η κίνηση στους δρόμους της περιοχής του Κορδελιού ήταν νωρίτερα αυξημένη, καθώς όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι κάτοικοι αποχωρούσαν από τις οικίες τους (δείτε εδώ). Πάντως, εκτιμάται ότι, παρά τις εκκλήσεις των αρχών και την ενημέρωση πόρτα πόρτα από τους αστυνομικούς, χιλιάδες κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους,

Οι ταχύτητες ήταν νωρίτερα αρκετά χαμηλές, ωστόσο, πλέον οι δρόμοι είναι άδειοι.

Περίπου στις 10.00 οι αρχές έκλεισαν τη Μοναστηρίου στο ύψος της Παπανδρέου

Σημεία αναχώρησης λεωφορείων

Επίσης και στα σημεία απ' όπου αναχωρούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους κατοίκους από τη ζώνη εκκένωσης σε σημεία συγκέντρωσης είναι συγκεντρωμένος αρκετός κόσμος ενώ νωρίτερα σε ειδικά οχήματα επιβιβάστηκαν και Αμεα. 

Έχουν αναχωρήσει τα πρώτα λεωφορεία ενώ γεμάτα φεύγουν και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. 

Στην περιοχή αναχώρησης των λεωφορείων βρέθηκαν οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Βούλα Πατουλίδου, οι οποίοι συνομίλησαν με τον κόσμο συνιστώντας ψυχραιμία αλλά και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης.

Η αστυνομία ενημερώνει πόρτα - πόρτα τους κατοίκους

Αστυνομικοί ήδη έχουν αρχίσει να χτυπούν τις πόρτες κατοίκων, ενημερώνοντας τους ξανά ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τις οικίες τους (δείτε εδώ).

Στην περιοχή μάλιστα, υπάρχουν και εθελοντικές ομάδες που βοηθούν στο έργο αυτό ενώ έχουν ήδη σπεύσει τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας.

Ομάδες της αστυνομίας θα επισκεφθούν σπίτια και μετά τις 10.00 ώστε να ελέγξουν αν έχουν αποχωρήσει οι κάτοικοι καθώς κάποιοι εξ' αυτών υποστηρίζουν ότι δεν θα αφήσουν τα σπίτια τους.

Παρών στη διαδικασία είναι ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας αλλά και ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Γούσιος. 

«Η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η κίνηση αυξάνεται σιγά σιγά και σχηματίζονται ουρές από αυτοκίνητα. Για τον κόσμο που δεν θέλει να φύγει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» δηλώνει στη Voria.gr ο κ. Γούσιος, συμπληρώνοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για όλους. 

Σημειώνεται ότι ο χώρος εκκένωσης θα μείνει ελεύθερος μέχρι τις 10.00.

 

 


Η βόμβα εντοπίστηκε τυχαία από σκαπτικό μηχάνημα την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου σε πρατήριο της ΕΚΟ στην περιοχή του Κορδελιού.

Η πρώτη προσπάθεια απενεργοποίησης της βόμβας σταμάτησε για να προγραμματιστεί εκ νέου εφόσον κρίθηκε απαραίτητο η ζώνη εκκένωσης της περιοχής να είναι μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπόμενης.

Σήμερα θα πρέπει να μετακινηθούν από την περιοχή των δυτικών συνοικιών περίπου 65.000 άνθρωποι σε ακτίνα 1,9 χιλιομέτρων από το σημείο της βόμβας.

Εκπρόσωποι της περιφέρειας και των εμπλεκομένων δήμων έχουν πολλάκις τονίσει ότι η απομάκρυνση από τη «νεκρή ζώνη» είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν αφήσει την περιοχή το αργότερο μέχρι τις 10.00 το πρωί.

Οι άνδρες της Αστυνομίας και της Τροχαίας από τις 10 το πρωί και μετά θα επιτρέπουν μόνο την έξοδο ατόμων από την περιοχή εκκένωσης και θα απαγορεύουν την είσοδο από τα 1.900 μέτρα σε όλους. Θα τοποθετηθεί μάλιστα κορδέλα 30 χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περίμετρο.

Χίλιοι αστυνομικοί θα περιφρουρήσουν την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, έχει διασφαλιστεί η αστυνόμευση της εκκενωμένης περιοχής από τυχόν κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων κτλ.

Για περισσότερες πληροφορίες, χρήσιμα τηλέφωνα πατήστε εδώ.