Skip to main content

Handelsblatt: Σε έξαρση η κλοπή ρεύματος στην Ελλάδα

Την αύξηση των κρουσμάτων κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα σχολιάζει η Handelsblatt ενώ το Spiegel Online.

Την αύξηση των κρουσμάτων κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα σχολιάζει η Handelsblatt ενώ το Spiegel Online μεταφέρει την οργή των εργαζομένων κατά της γερμανικής Bosch για το λουκέτο στην πρώην Πίτσος.

Στα αυξημένα κρούσματα κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Ντύσελντορφ παρατηρεί ότι «η κλοπή ρεύματος βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «η ΔΕΗ μάχεται ενάντια στις κακοπληρωμές των ταλαιπωρημένων από την κρίση πελατών της. 2,5 δις ευρώ απλήρωτων λογαριασμών και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αντλούν παράνομα ρεύμα από το δίκτυο».

Όπως σχολιάζει καυστικά η Handelsblatt, «δεν πληρώθηκε ο λογαριασμός, κόπηκε το ρεύμα; Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σβήσουν τα φώτα. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα παραθέτει στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, του φορέα που διαχειρίζεται τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν πέρσι 11.528 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος. «Σχεδόν διπλάσιες από ό,τι το 2014», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για κλοπή 1,52 εκατομμυρίων κιλοβατωρών πέρσι αντιστοιχούν σε διαφυγόντα έσοδα περίπου 170 εκατομ. ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΔΕΗ «εισήγαγε μεν τα φθηνότερα κοινωνικά τιμολόγια εξαιτίας της κρίσης. Όσοι έχουν ανάγκη δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. Όμως και εδώ υπάρχει μεγάλη κατάχρηση», σημειώνει η Handelsblatt, παραθέτοντας πρόσφατες αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά εύπορων ατόμων που εντάχθηκαν παράτυπα στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Όπως γράφει η Handelsblatt, «η ιδρυθείσα το 1950 ΔΕΗ είχε επί δεκαετίες το μονοπώλιο. Οι εργαζόμενοί της εισέπρατταν τους υψηλότερους μισθούς όλων των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και απολάμβαναν γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές διατάξεις». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το συνδικάτο της ΔΕΗ (σ.σ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) θεωρείτο το πιο αυστηρά οργανωμένο και σκληρό στην Ελλάδα και «στην πράξη καθόριζαν οι συνδικαλιστές την πορεία της επιχείρησης». Ωστόσο, «με την απορρύθμιση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2000, φυσά διαφορετικός άνεμος», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μετά την εισαγωγή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον σήμερα στα χέρια του Δημοσίου το 51% των μετοχών, ενώ «ιδιώτες πάροχοι κατέλαβαν τα προηγούμενα χρόνια μερίδια στην αγορά».

Η Handelsblatt αναφέρεται τέλος στον στόχο της πώλησης περίπου 40% των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω στην υλοποίηση αυτών των όρων διότι υπάρχουν σημαντικές πολιτικές αντιστάσεις στους κόλπους της», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως παράδειγμα τον πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίον χαρακτηρίζει «εκπρόσωπο της σκληρής γραμμής κατά των ιδιωτικοποιήσεων».

Οργή κατά της Bosch στην Ελλάδα

Στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της πρώην Πίτσος στην Αθήνα από τη γερμανική εταιρεία BSH, θυγατρική της Bosch, αναφέρεται με ανταπόκρισή της από την ελληνική πρωτεύουσα η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel. «Γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν στα σπίτια τους με φούρνους και ψυγεία της Πίτσος. Εδώ και πάνω από 150 χρόνια η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών είναι το καμάρι της ελληνικής βιομηχανίας», επισημαίνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας την οργή των εργαζομένων για την απόφαση της BSH να κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο.

Όπως σημειώνεται, «αυτό το σχέδιο δεν εξεγείρει μόνο τους εργαζομένους, αλλά φέρνει σε δυσχερή θέση και την κυβέρνηση. Διότι κατά τη γνώμη του συνδικάτου (σ.σ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου) το σχέδιο παραβιάζει παλαιότερη συμφωνία (σ.σ. συμβιβασμού) μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου Siemens, ο οποίος ήταν επί μακρόν συνιδιοκτήτης της BSH και ήθελε υποσχόμενος επενδύσεις να απεμπλακεί από ένα σκάνδαλο μιζών (σ.σ. σκάνδαλο Siemems)».

Το Spiegel Online επισημαίνει ότι από το 2015, μετά την αποχώρηση της Siemens, η Bosch κατέχει μόνη της τις μετοχές. Σημειώνει ότι 250 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ένας εξ αυτών, ο 58χρονος Χρήστος Κουμπούλας, που έχει συμπληρώσει 38 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο, δεν θέλει να δεχθεί τη γενναία αποζημίωση που πρόκειται να λάβει μετά το λουκέτο. Όπως τονίζει, «θέλουν να εξαγοράσουν τη σιωπή μας. Αλλά εγώ δεν πρόκειται να πάρω τα λεφτά και να μείνω σιωπηλός». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «στο μεταξύ η λύπη δίνει τη θέση της στην οργή. 'Οι Γερμανοί μας εξαπάτησαν', διαμαρτύρεται ο Κουμπούλας. 'Είχαν υποσχεθεί νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας. Εξαπατηθήκαμε και από τους πολιτικούς, που δεν τολμούν να σταθούν απέναντι σε ισχυρούς ομίλους όπως η Siemens και η Bosch'»

Το προγραμματισμένο κλείσιμο του εργοστασίου φέρνει σε δύσκολη θέση τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά το Spiegel Online, σημειώνοντας ότι προδιαγράφεται πολιτική σύγκρουση. Όπως σημειώνεται, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Siemens προέβλεπε να μην επιβληθούν πρόστιμα κατά της εταιρείας με αντάλλαγμα αυτή να διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα και να κάνει νέες επενδύσεις. «Μία τέτοια επένδυση επρόκειτο να είναι η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Ελλάδα για τη μεταφορά του εργοστασίου της Πίτσος. Το έργο θα είχε αξία τουλάχιστον 60 εκατομ. ευρώ και επρόκειτο να απασχολεί 700 άτομα». Ωστόσο, τα σχετικά σχέδια που είχε παρουσιάσει παλαιότερα η BSH «εξαφανίστηκαν» τελικά από την εταιρεία σε κάποιο συρτάρι, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν επέμεινε στην τήρηση της συμφωνίας», γράφει το Spiegel Online, σχολιάζοντας ότι όντας στην αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει τη συμφωνία των προκατόχων του με τη Siemens, υποσχόμενος να την καταργήσει, όταν πήρε την εξουσία όμως δεν έκανε τίποτα.

Thomas Cook: Απροσδόκητα κέρδη από την Ελλάδα

Για απρόσμενη ανάπτυξη της τουριστικής της δραστηριότητας της Thomas Cook στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε κάνει λόγο η Στέφανι Μπερκ, επικεφαλής του ομίλου στη Γερμανία. Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταξύ άλλων για νέα σχέδια του μεγάλου γερμανικού τουρ οπερέιτορ, η Στέφανι Μπερκ παρατηρεί ότι τα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας για τις γερμανικές κρατήσεις στην Ελλάδα το 2017 καταδεικνύουν ότι η χώρα κέρδισε ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των τουριστών.

«Ήμουν πολύ αισιόδοξη για την Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς. Όμως ότι θα σημειώναμε εκεί αύξηση 27% δεν το περίμενα», επισημαίνει η Στέφανι Μπερκ, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η ανοδική τουριστική τάση στην Ελλάδα δεν προβλέπεται να αλλάξει. Όπως λέει, «το 2018 θα είναι και πάλι μια πολύ δυνατή χρονιά για την Ελλάδα. Αυτό διαφαίνεται ήδη στους αριθμούς μας που αφορούν τις πρώιμες κρατήσεις».

Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle