Skip to main content

Εξελίξεις για τα περιφερειακά λιμάνια - Κλειδί η Αλεξανδρούπολη

Ευρεία σύσκεψη στη Βουλή για το πλαίσιο παραχωρήσεων των δέκα περιφερειακών λιμανιών - Στο τραπέζι οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ.

Οι παραχωρήσεις των δέκα περιφερειακών λιμανιών και η διάσταση θέσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ, σε κρίσιμα σημεία των παραχωρήσεων και μάλιστα ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης, θα συζητηθούν σε μεγάλη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής, σε αίθουσα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, σε αυτή την ευρεία σύσκεψη θα μετέχουν υπουργοί της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής, βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι διοικήσεις των δέκα περιφερειακών λιμανιών με τους νομικούς τους συμβούλους.

Σε αυτή τη σύσκεψη, επισημαίνουν διοικητές λιμένων, θα πρέπει επιτέλους να λυθούν οι διαφορές, να αποσαφηνιστεί το ποιος κάνει πολιτική για τα λιμάνια στη χώρα, το αν οι παραχωρήσεις θα είναι μερικές, δηλαδή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ή, αν θα αφορούν στο σύνολο του κάθε ενός οργανισμού, αλλά και κρίσιμα ζητήματα νομικά και τεχνικά, όπως οι παρακολουθήσεις υλοποίησης των συμβάσεων που μέλλουν να υπογραφούν.

Τα ζητήματα αυτά, όπως επισημάνθηκε στη Voria.gr, είναι απολύτως καίρια ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και της απόφασης, μετά την πώληση του 67% του ΟΛΘ, μέσα στο 2018 να τρέξουν οι διαδικασίες παραχώρησης των υπολοίπων περιφερειακών λιμανιών με πρώτα τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.

Άλλωστε, το ΤΑΙΠΕΔ από τα μέσα Μαρτίου είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων για το σκοπό αυτό, ενώ ειδικά από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης έχει ζητηθεί να επικαιροποιήσει το master plan του.

Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για τον ΟΛΑ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, λόγω της γεωστρατηγικής σπουδαιότητας που αναγνωρίζουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, αλλά και των μεγάλων έργων, ενεργειακών και συνδυασμένων μεταφορών, που σχεδιάζονται και προωθούνται.

Σε αυτά τα έργα είναι η δημιουργία του Τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τη Gastrade, ενός έργου αδειοδοτημένου, στο οποίο έχει ήδη συμμετοχή η αμερικανική Gaslog, με ποσοστό 20% στη Gastrade, ενώ στον φορέα υλοποίησης θα μπει ως μέτοχος και η ΔΕΠΑ, αλλά και η βουλγαρική EAD.

To project του Τερματικού YΦΑ- LNG στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, είναι χαρακτηρισμένο ως έργο ενδιαφέροντος για την ΕΕ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς μέσω του σχεδιαζόμενου κάθετου ελληνοβουλγαρικού αγωγού Φ/Α, του IGB, θα μπορεί να εισάγεται αμερικανικό LNG στα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά και να εφοδιάζεται η Ουκρανία. Όσον δε αφορά τους αγωγούς αερίου, υπενθυμίζεται ότι στη περιοχή του Έβρου, ο IGB ενδέχεται να μπορεί να συναντά τον υπό κατασκευή σήμερα ΤΑΡ. O διασυνδετήριος αγωγός IGB, θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός του 2018, θα ξεκινάει από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα.

Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και η πολύ φιλόδοξη σύνδεση, σιδηροδρομικά, των μεγάλων λιμανιών της βόρειας Ελλάδας με της Βουλγαρίας, έργο που από κοινού προωθούν οι δύο χώρες. 

Το ποιος λοιπόν βάζει το πλαίσιο αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών και το τι αυτό, για το κάθε ένα συνεπάγεται, πρέπει να ξεκαθαριστεί τώρα καθώς, όπως τονίσθηκε, στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης και του ΟΛΑ, το αμερικανικό ενδιαφέρον- με τις επισκέψεις και συναντήσεις  του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ με τη διοίκηση και παράγοντες της περιοχής – έχει υπογραμμιστεί  επανειλημμένως.

Το λιμάνι, όπως έχει υποστηριχτεί, έχει προς αξιοποίηση την προβλήτα για τα container ships, το ΣΕΜΠΟ και μεγάλη έκταση, περίπου 400 στρεμμάτων, κατάλληλη για χρήσεις διαμετακόμισης, αποθηκεύσεων, logistics. Άμα πάρει, πριν την παραχώρηση, και την άδεια για Ελεύθερη Ζώνη (σ.σ. αίτημα υποβάλλεται στο ΥΠΟΙΚ και συναινεί το ΥΕΘΑ), τότε θα μπορεί να βγει στην αγορά προβάλλοντας πολύ ελκυστικά assets.

Αυτό που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο, υποστηρίζεται, είναι το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και, όπου υπάρχει γεωστρατηγικό ενδιαφέρον αυξημένο, εκδηλώνεται και επιχειρηματικό.