Skip to main content

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι Γιατροί, σε δεκάδες Νοσοκομεία

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι γιατροί σε δεκάδες νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, λόγω απλήρωτων εφημερίων.

Επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας και κλείσιμο της ανοιχτής εφημερίας ξεκίνησαν από τη Δευτέρα οι γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ).

 

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι γιατροί και σε δεκάδες άλλα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

Στο ΨΝΑ, οι γιατροί έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ενώ ήδη θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί και για τον Σεπτέμβριο.

Τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι υπόλοιποι μήνες.

 

Όπως καταγγέλλει η πενταμελής επιτροπή των γιατρών, έχει ζητηθεί συμπληρωματικό κονδύλι ύψους 248.000 ευρώ αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική απάντηση.

 

Απλήρωτοι για δεδουλευμένες εφημερίες τεσσάρων μηνών μένουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί του νομού Λάρισας, που προχωρούν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας.

 

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούν από σήμερα - και μέχρι να εγκριθούν τα συμπληρωματικά κονδύλια για την αμοιβή των εφημεριών του τελευταίου τετραμήνου του έτους - οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και άλλων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας  στην Αχαΐα.

 

Στην ίδια κατάσταση δεν αποκλείεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες και άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας - ανάμεσά τους και τα μεγάλα γενικά νοσοκομεία της Αθήνας - αφού τα ταμεία για την πληρωμή των εφημεριών έχουν αδειάσει παντού.

 

Ο Συνασπισμός εν τω μεταξύ  χοντραίνει το παιχνίδι φέρνοντάς το στην βουλή.

Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Νίκος Τσούκαλης, με επίκαιρη ερώτησή τους προς την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απλήρωτες παραμένουν οι εφημερίες Αυγούστου, Ιουλίου, ακόμη και Ιουνίου, στα νοσοκομεία της χώρας.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή τους(9/2.11.2009) σχετικά με την αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, η υπουργός Υγείας τους διαβεβαίωσε ότι προχωράει η αποπληρωμή τους για τους μήνες Οκτώβριο και Σεπτέμβριο.

 

Ωστόσο, όπως τονίζουν, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση που έχουν από όλη την Ελλάδα, οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες και για τους μήνες Αύγουστο, Ιούλιο ακόμα και Ιούνιο.

 

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι για το Παν/κο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, μόνο για τον Αύγουστο, οφείλονται 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο έχει ζητηθεί από το υπουργείο. «Για την εκκρεμότητα αυτή, οι γιατροί του Νοσοκομείου προχωρούν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου σε επίσχεση εργασίας.

 

Η ατμόσφαιρα επιδεινώνεται λόγω της παντελούς έλλειψης θεσμικής επικοινωνίας μεταξύ του Νοσοκομείου και του Υπουργείου λόγω έλλειψης διοίκησης.», επισημαίνουν οι βουλευτές.

 

Ζητούν, λοιπόν από την υπουργό Υγείας να απαντήσει


1. Εάν γνωρίζει για την ανάγκη καταβολής των 400.000 για την εξόφληση των δεδουλευμένων υπερωριών του Αυγούστου στο Παν/κο Νοσοκομείο Πατρών και αν ναι, αν σκοπεύει να το καταβάλει άμεσα.


2. Εάν έχει εικόνα και ποια είναι αυτή σχετικά με τις συνολικές οφειλές δεδουλευμένων εφημεριών όλων των νοσοκομείων της χώρας, για το δεύτερο τετράμηνο του 2009.

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).



Πηγή:healthvew-Ελευθεροτυπία