Skip to main content

Σε επιφυλακή στην Κρήτη για το κουνούπι Aedes Aegypti - Τι μεταδίδει

Η Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριότητας κουνουπιών

Το κουνούπι Aedes Aegypti που ενδημεί στην Αφρική και εμφανίστηκε στην Κύπρο, έχει θέσει σε επιφυλακή και εγρήγορση τους ειδικούς στην Κρήτη αλλά και τον ΕΟΔΥ, καθώς μεταδίδει σοβαρά λοιμώδη νοσήματα στον άνθρωπο.

Κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός και τον ιό Ζίκα, μπορεί να μεταδώσει υπό προυποθέσεις το εν λόγω κουνούπι για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης (σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ) φέτος τοποθέτησε επιπλέον ειδικές παγίδες στα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού προκειμένου να εντοπιστεί το συντομότερο δυνατό η έλευση του συγκεκριμένου κουνουπιού στο νησί κάτι που μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης καθηγητή κ. Αντώνη Παπαδάκη φέτος διενεργήθηκαν περισσότερες από 1000 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε 5000 καταγεγραμμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών από ειδικά συνεργεία που επανδρώνονται από επιστήμονες και τεχνικούς.

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, εντείνει τις προσπάθειές της, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές επιστημονικά τεχνικές και δράσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της εμφάνισης κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Πρόγραμμα παρακολούθησης

Το 2024, η Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριότητας των κουνουπιών κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα εντείνει τις δράσεις παρακολούθησης των ξενικών ειδών με χρήση ειδικών παγίδων με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης τους, θα υπάρξουν δράσεις εκτίμησης του επιδημιολογικού κινδύνου πιθανής εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας σε περιοχές που διαμένουν και εργάζονται εργάτες γης, και θα εφαρμόσει δράσεις αξιολόγησης σε τοπικό επίπεδο της παραγωγικότητας του δικτύου ανθρωπογενών λυμάτων με τη συλλογή δεδομένων ποιοτικού χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα.

Στόχος των δράσεων αυτών σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι η ενίσχυση των πολλαπλών φραγμών μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια ταυτόχρονα με τη διασφάλιση πολλαπλών οφελών που αφορούν μεταξύ άλλων:

  •     Την ενίσχυση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω της καλύτερης αποτύπωσης και αξιολόγησης του επιδημιολογικού κινδύνου (ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, Δάγκειος πυρετός κλπ).
  •     Την αξιολόγηση της όχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  •     Τη μελέτη της διακύμανσης των ακμαίων πληθυσμών κουνουπιών χωροκατακτητικών ειδών.
  •     Την αξιολόγηση της παραγωγικότητας σε κουνούπια των οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων που εξακολουθούν να έχουν σηπτικούς βόθρους.

Επιπλέον, η Περιφέρεια με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών θα συνεχίσει και το 2024 τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώνει, σχεδιάζοντας τέσσερις, στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.