Skip to main content

Σε επιφυλακή για τη λύσσα της κόκκινης αλεπούς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Γιαννιτσά ημερίδα για την επανεμφάνιση της λεγόμενης λύσσας της κόκκινης αλεπούς σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Γιαννιτσά ημερίδα για την επανεμφάνιση της λεγόμενης λύσσας της κόκκινης αλεπούς σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων υγειονομικών φορέων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Νάνος και Παύλος Παπαδόπουλος αντίστοιχα,  καθώς και ο πρώην υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από πολλά χρόνια, εντοπίστηκαν εννέα κρούσματα λύσσας στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας, Καστοριάς και Κοζάνης, στο διάστημα από 19 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2012, επτά στην κόκκινη αλεπού και δύο σε σκύλους.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα επισήμαναν την ανάγκη επιστημονικού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή για την αντιμετώπιση του φιανομένου και κυρίως του ενδεχομένου μετάδωσης του σε άνθρωπο. Ως βασικό πρόβλημα, πάντως, επισημάνθηκε η υποστελέχωση των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Όπως υπογραμμίστηκε, η μάχη, με την επίβλεψη των κτηνιάτρων, θα πρέπει να δοθεί στην πρώτη γραμμή, στην πανίδα, ενώ δηλώθηκε πλήρη ετοιμότητα για εμβολιασμούς με λυσσικούς ορούς, εάν παραστεί ανάγκη.