Skip to main content

Απόσταση με τους Θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι διαφορές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Πίσω δεν κάνουν ούτε οι θεσμοί ούτε η κυβέρνηση για το ζήτημα της διαγραφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Οι διαφορές για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά και στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές επιμένουν στην αρχική τους θέση ότι η εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων από το “κούρεμα”  πρέπει να αφαιρεθεί. Για να ανάψει πράσινο φως τους θεσμούς, είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει είτε οι δανειστές να αλλάξουν γνώμη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε, μετά τη συνάντηση, ότι απομένουν ακόμη δύο - τρία θέματα για τα οποία χρειάζεται περισσότερη τεχνική επεξεργασία. Μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι και ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ.

Με δεδομένο πλέον ότι η σημερινή συζήτηση δεν κατέληξε κάπου, τη σκυτάλη παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, προκειμένου να αναζητήσουν τη χρυσή τομή.

Εμπόδιο παραμένει και το ύψος των οφειλών, με βάση τις οποίες μια επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και ως προς τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τη διαδικασία.