Skip to main content

Σε δράσεις για την Ημέρα Προφυλακτικού συμμετέχει η Περιφέρεια

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα διανεμηθούν έντυπο ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά σε συγκεκριμένα σημεία.

Στη δημόσια ενημερωτική παρέμβαση που διοργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προφυλακτικού θα συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και μέσω του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα διανεμηθούν έντυπο ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά.

Σκοπός της παρέμβασης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία της σεξουαλική τους υγείας και την πρόληψη από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τον ιό HIV/AIDS μέσω της προώθησης και της παρότρυνσης της χρήσης προφυλακτικού.  

Οι συνεργαζόμενοι φορείς που θα πραγματοποιήσουν τις δράσεις είναι οι εξής: 

Τμήμα Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «ThessCheckpoint» και το «Κέντρο Ζωής». Παρουσία και ενεργή συμμετοχή των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC).

Την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην παρέμβαση, θα βρίσκονται από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, σε τρία σημεία, για να πραγματοποιήσουν "Street Work". Τα σημεία αυτά είναι η Πλατεία Καμάρας, η Πλατεία 4 Σχολών στο Α.Π.Θ. και η Κεντρική είσοδος του ΠΑ.ΜΑΚ. Από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, ομάδα παρέμβασης θα βρίσκεται επίσης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Την Τρίτη, 14 φεβρουαρίου, ομάδες παρέμβασης θα βρίσκονται από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της 13ης Φεβρουαρίου ως Διεθνούς Ημέρας Προφυλακτικού ανήκει στο ίδρυμα AHF (AIDS Healthcare Foundation). Στόχος της καθιέρωσης της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική υγεία και τη σημασία της σωστής χρήσης προφυλακτικού στην πρόληψη των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας και την έγκυρη ενημέρωση της ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας των εφήβων εφαρμόζει, από το 2011, μέσω των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και στη συνέχεια μέσω του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, πρόγραμμα αγωγής υγείας στα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα». Στο πλαίσιο της ενημερωτικής αυτής παρέμβασης τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της χρήσης του προφυλακτικού στη σεξουαλική υγεία του ανθρώπου.