Skip to main content

Σε δολάρια γίνονται πια οι συναλλαγές στην Τουρκία!

Το δολάριο ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο κυρίαρχος των πάντων στην Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

Σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, η οικονομία της Τουρκίας είναι πλέον δολαριοποιημένη. Δηλαδή, οι συναλλαγές γίνονται με βάση το αμερικανικό νόμισμα και όχι την τουρκική λίρα, όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς σε ένα «κυρίαρχο κράτος» και μάλιστα, όπως το οραματίζεται ο σημερινός ηγέτης του. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική και πολύ πιο σκληρή.

Ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Όπως λένε στελέχη τους στην Voria.gr, ακόμα και τα ενοίκια που πληρώνουν "απέναντι", τους τα ζητούν σε δολάρια και όχι σε λίρες, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Κι αυτό «γιατί θέλουν την σιγουριά και την ασφάλεια τους».

Το παράδοξο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι δεν έχει την ίδια ζήτηση το ευρώ. Το δολάριο ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο κυρίαρχος των πάντων στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς Ερντογάν στηρίζεται κυριολεκτικά σε πήλινα πόδια, τουλάχιστον οικονομικά. Κι αυτό ενδεχομένως να το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Γι αυτό σπεύδει ίσως να ισχυροποιήσει την θεσμική του παρουσία, για να προλάβει το κύμα που έρχεται και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι «ωστικό».